Jak zrobić smażone lody bez smażenia?

Smażone lody na pewno o nich słyszałaś i zapragnęłaś spróbować. Mamy dla ciebie wspaniale prosty pomysł na ten przysmak bez smażenia, który z pewnością zaskoczy twoją rodzinę i krewnych. Ciekawa propozycja na deser na każdą okazję. Sprawdź, a dowiesz się jak go przygotować.

Smażone lody
Smażone lody© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 500g płatków kukurydzianych

* ½ szklanki masła, rozpuszczonego

* ½ szklanki cukru

* 2 łyżki cynamonu

*3 pudełka lodów o pojemności 1litra

* opcjonalnie sos do deserów

smażone lody przepis
© Photogenica

Proporcja przygotowania na 36 małych lub 18 dużych kulek. Rozgrzej piekarnik do 220st C. Wsyp płatki kukurydziane do robota kuchennego lub blendera i zmiel je na drobno. Przesyp do dużej miski. Do płatków dołóż rozpuszczone masło i zamieszaj. Dodaj cukier i cynamon. Zmieszaj do otrzymania jednolitej masy.

smażone lody przepis
© Photogenica

Powstałą masę z płatków kukurydzianych wyłóż na blachę do pieczenia. Ułóż cienką warstwę. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut lub aż będzie złoto brązowa, mieszając co parę minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Lody smażone
© Photogenica

Na tacce wyłożonej papierem, łyżką do lodów nakładaj gałki. Jedna obok drugiej, nie przejmuj się, że nie są okrągłe. Po wyłożeniu kulek na tackę, włóż je do zamrażalnika na 30 minut lub do czasu aż będą twarde. Tak szybko jak możesz, by lody się nie rozpuściły.

Smażone lody bez smażenia
© Photogenica

Pracuj z porcjami lodów. Wyjmij część zamrożonych lodów i formuj z nich kule. Ubierz plastikowe rękawiczki, będzie ci łatwiej formować kule i szybko nie zmarzniesz w dłonie. Obtocz w posypce z płatków kukurydzianych i włóż ponownie do zamrażalnika. Zamrażaj kolejne 30 minut lub gdy będą twarde i gotowe do podania. Polej swoim ulubionym sosem do deserów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas