Jak zrobić sos truskawkowy?
Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc warto korzystać z nietuzinkowych właściwości tych owoców. Mają mało kalorii i nie tuczą, regulują ciśnienie tętnicze i poziom cukru, a do tego pobudzają jelita do pracy i przyspieszają spalanie tłuszczu. Truskawki wybornie smakują na surowo, ale można też przygotować z nich pyszne przetwory i potrawy. Warto zrobić z nich nie tylko dżem czy kompot, ale też sos, który doskonale nadaje się do ciast, naleśników, lodów, gofrów i innych słodkości. Jak zrobić sos truskawkowy? Poznaj prosty i sprawdzony przepis.
Dlaczego warto sięgać po truskawki?
W maju i czerwcu na wszystkich straganach z owocami pojawiają się truskawki, po które tak chętnie sięga wiele osób. Wszystko ze względu na ich nieziemski smak, kolor i zapach. Można zajadać się surowymi owocami, przygotować z nich pyszny dżem, koktajl, kompot czy sok, a także sos do naleśników, makaronu, klusek na parze, ciast, lodów, gofrów lub innych deserów. Truskawki są pełne zdrowia - mają jedynie 32 kalorie, a obfitują w wiele cennych substancji odżywczych. Znajdują się w nich witaminy C, A, E, K, PP i z grupy B oraz takie minerały jak magnez, fosfor, potas, sód czy wapń.
Truskawki świetnie wpływają na perystaltykę jelit, przyspieszają przemianę materii i pomagają schudnąć. Do tego obniżają poziom cukru we krwi i regulują ciśnienie tętnicze. Pomagają również zbić cholesterol i zmniejszają ryzyko zakrzepicy, więc doskonale oddziałują na układ krążenia. Do tego rewelacyjnie wpływają na skórę - regenerują tkanki i opóźniają procesy starzenia się oraz powstawania zmarszczek.
Jak zrobić sos truskawkowy? Potrzebne składniki
W okresie letnim warto przygotować pyszny sos truskawkowy, który będzie pasował do wielu dań i deserów. Przepis jest niezwykle prosty. Potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 1/5 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
Sos truskawkowy: Sposób przygotowania
Truskawki należy umyć i obrać z szypułek, a następnie drobno pokroić. Umieść je w rondelku, dodaj cukier, wanilię oraz sok z cytryny i wymieszaj. Gotuj sos przez 15 minut lub do czasu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając go. Po zagotowaniu odstaw sos do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Świetnie smakuje zarówno sos truskawkowy na ciepło, jak i na zimno. Można przechowywać go w słoiczkach w lodówce przez pięć dni. Schłodzony sos truskawkowy będzie nieco gęstszy od ciepłego.