Jak zrobić szarlotkowe pierożki

W tym natłoku prac przedświątecznych, można pozwolić sobie na małe oszustwo. Szarlotka w wersji uproszczonej, odrobina przesmażonych jabłek, ciasto francuskie, niezastąpiony cynamon i gotowe. Szybki i pyszny deser na świąteczne popołudnie.

article cover
© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* nadzienie jabłkowe

* rolka ciasta francuskiego

* łyżeczka cynamonu

* naczynie żaroodpornego

Pokrój ciasto
© Photogenica

Nagrzej piekarnik do 190 st C. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem i odstaw na chwilę. Wyjmij ciasto z opakowania. Zroluj ciasto francuskie, przetnij je wzdłuż na pół. Następnie potnij na 12 kawałków.

Zmieszaj wszystko razem
© Photogenica

Do dużej miski przełóż nadzienie jabłkowe, dodaj cynamon i kawałeczki francuskiego ciasta. Zamieszaj rękami dokładnie by ciasto otoczyło się nadzieniem.

Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Miej pewność, że ciasto będzie na wierzchu nadzienia jabłkowego.

Podawaj z lodami
© Photogenica

Wstaw całość na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmij i przewróć ciasto z nadzieniem. Piecz dodatkowe 10-15 minut. Gdy ciasto lekko się zarumieni, ciasto jest gotowe. Podawaj ciepłe z lodami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas