Jak zrobić szybkie ciasto z czekoladą?
Niezależnie od tego, jak dokładnie zaplanujemy nasz dzień, nie możemy przewidzieć wszystkiego. Nieoczekiwani goście są już w drodze, a ty nie masz nic słodkiego. Zegar zaczyna wybijać, a ty masz tylko tyle czasu, aby pobieżnie posprzątać dom. Nie chcesz podawać gościom paluszków, krakersów czy ciastek ze sklepu. W takiej sytuacji skorzystaj z naszego przepisu na ekspresowe, czekoladowe ciasto. Wystarczy klika składników i niesamowity deser jest gotowy.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady
1 jajko
płatki migdałowe (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania:
Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i delikatnie rozwiń. Czekoladę wyjmij z opakowania.
Wykonanie:
Nie jest ważne, jakiej czekolady użyjesz. Wybierz swoją ulubioną. Ułóż czekoladę na cieście tak, aby z każdej strony został pasek ciasta na szerokość czekolady. Od góry i od dołu wystarczą po dwa centymetry ciasta
Ciasto po bokach czekolady natnij na ukos. Paski mogą mieć szerokość około 1- 2 centymetrów. Nadmiar ciasta od dołu i góry nałóż na czekoladę.
Wykonanie:
Paski po bokach nakładaj na przemian na tabliczkę czekolady. Ciasto powinno być zaplecione prawie jak warkocz. Następnie wbij jajko do miseczki i roztrzep. Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Ciasto możesz posypać płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ciasto przez około 20 minut, aż będzie złotobrązowe i chrupiące.