Jak zrobić tartę z karmelizowaną cebulą?
Po świątecznych szaleństwach kulinarnych warto odrobinę odpocząć. Jeśli nie wiesz, co przygotować na „poświąteczny” obiad, przepis na pyszną tartę będzie idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
1 łyżka oliwy
4 male cebule
świeży tymianek
miód
4 jajka
1 szklanka śmietany
100 g koziego sera
sól i pieprz
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, chodzi o to, by ciasto jak najkrócej wyrabiać. Z ciasta uformuj kulę i włóż do lodówki. Po dokładnym schłodzeniu wałkuj ciasto na okrągły lub prostokątny placek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, przykryj pergaminem, na to wysyp groch i piecz przez około 15 minut.
Rozgrzej oliwę na patelni, umieść plasterki cebuli. Smaż powoli na małym ogniu, aż cebula się zarumieni. Zdejmij z ognia i za pomocą pędzelka posmaruj cebulę miodem.
Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto z piekarnika, usuń pergamin z grochem, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Na ciasto wylej masę jajeczną, dodaj kozi ser i cebulę oraz gałązki świeżego tymianku. Piecz przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.