Jak zrobić twarożek?

Delikatny twarożek to świetny pomysł na zdrowe śniadanie! Możesz przygotować porcję według przepisu, a następnie urozmaicać jego smak tak jak lubisz! Podstawą twarożku jest zsiadłe mleko. Niepasteryzowane mleko odstaw więc w ciepłe miejsce do momentu, aż się zsiądzie (ok. 10 godz.)

Twarożek możesz serwować i na słodko, i na słono
Twarożek możesz serwować i na słodko, i na słono123RF/PICSEL

Podgrzej na małym ogniu 1 litr zwykłego mleka, następnie wlej 1 litr zsiadłego. Podgrzej, zestaw z ognia i odstaw na 15 min. Uwaga: mleka nie gotuj, bo twarożek będzie wtedy zbyt suchy.

Wykorzystaj i ser, i serwatkę

Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą ściereczkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj! Przygotujesz z niej pyszny, super zdrowy koktajl warzywny!

Najłatwiej jest zrobić twarożek z mleka tłustego (szybciej się zsiada), ale możesz też wykorzystać mleko odtłuszczone. Aby łatwiej się zsiadło, dodaj do niego trochę kefiru albo jogurtu naturalnego (2 łyżki na 1 litr mleka).

Dodatki według upodobań

Do twarożku dodaj, na co tylko masz ochotę: posiekane świeże zioła (polecam szczypiorek lub koperek), pokrojone nowalijki, przeciśnięty przez praskę czosnek. W wersji na słodko wybierz miód, orzechy, rodzynki.

Twarożek dla niejadka

Masz w domu małego niejadka, którego trudno przekonać do pełnowartościowego posiłku? Pyszny twarożek, podany np. w wydrążonej papryce, z pewnością go zainteresuje!

Kolor i smak serka możesz urozmaicić, dodając trochę keczupu albo szczyptę słodkiej mielonej papryki.

Ekspresowe rady

Twarożek, który ma już kilka dni i zrobił się kwaśny, podsmaż na masełku ze szczyptą sody. Dodaj kminek - pyszne smarowidło gotowe! Cebulkę do twarożku dodawaj tuż przed podaniem.

Porady: Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas