Jak zrobić wegańskie, bezglutenowe brownie?
Czy masz ochotę na pyszne wegańskie, bezmleczne, czekoladowe brownie? Do wykonania ciasta wykorzystuje się ciecierzycę zamiast mąki, która jest skarbnicą białka oraz nie zawiera glutenu, więc jest idealnym deserem dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Nie zawiera również cukru lecz syrop z agawy, który nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.
Składniki
42 dkg ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki)
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki nasion lnu
5 łyżek wody
½ szklanki syrop z agawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kakao w proszku
¼ łyżeczki soli
1½ łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremkę do pieczenia. Opłucz, osusz ciecierzycę, odstaw na chwilę. Rozgrzej olej kokosowy w kuchence mikrofalowej na 50 % mocy, a następnie odstaw do przestudzenia.
W misce wymieszaj razem siemię lniane i wodę, a następnie zmiksuj blenderem. Odstaw na 5 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Wlej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez 25-30 minut.
Możesz sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka wbita w środek ciasta, w jego najwyższą część jest po wyjęciu sucha – to znaczy, że nasze ciasto się upiekło. Jeśli natomiast jest oblepiona wilgotnym ciastem – znaczy, że środek jest jeszcze surowy.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na jakieś 30 minut przed wyjęciem z formy. Pokrój ciasto w kwadraty i podawaj.