Jak zrobić wegańskie kokosowe placuszki?

Kokosowe placuszki to pomysł na idealne, smaczne i wegańskie śniadanie. Kokos uważany kiedyś za tropikalny rarytas teraz gości niezwykle często w kuchni. Nie dość, że jest pyszny to ma ogromną liczbę zastosowań. Można go wykorzystać do usmażenia wyśmienitych śniadaniowych placuszków.

kokosowe placuszki
kokosowe placuszki© Photogenica

Składniki:

składniki na placuszki
© Photogenica

1 łyżka mielonego lnu

½ rozgniecionego banana

¾ szklanki mleka kokosowego

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cukru kokosowego

½ szklanki mąki migdałowej/ mielonych migdałów

½ szklanki mąki owsianej

2 łyżki mąki z brązowego ryżu

¼ szklanki wiórków kokosowych

szczypta soli

mleko kokosowe
© Photogenica

W średniej misce wymieszaj len, puree bananowe, mleko kokosowe, wanilię i cukier. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj wszystko.

placuszki kokosowe na śniadanie
© Photogenica

Rozgrzewaj patelnię na średnim ogniu przez kilka minut. Natłuść patelnię olejem kokosowym i nakładaj ciasto małymi porcjami. Delikatnie spłaszcz placuszki. Smaż przez około 3 minuty z jednej strony, przewróć i smaż z drugiej strony. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej mleka.

Placuszki podawaj ciepłe z syropem klonowym lub bitą śmietaną z mleka kokosowego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas