Jak zrobić wegańskie kokosowe placuszki?
Kokosowe placuszki to pomysł na idealne, smaczne i wegańskie śniadanie. Kokos uważany kiedyś za tropikalny rarytas teraz gości niezwykle często w kuchni. Nie dość, że jest pyszny to ma ogromną liczbę zastosowań. Można go wykorzystać do usmażenia wyśmienitych śniadaniowych placuszków.
Składniki:
1 łyżka mielonego lnu
½ rozgniecionego banana
¾ szklanki mleka kokosowego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru kokosowego
½ szklanki mąki migdałowej/ mielonych migdałów
½ szklanki mąki owsianej
2 łyżki mąki z brązowego ryżu
¼ szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli
W średniej misce wymieszaj len, puree bananowe, mleko kokosowe, wanilię i cukier. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj wszystko.
Rozgrzewaj patelnię na średnim ogniu przez kilka minut. Natłuść patelnię olejem kokosowym i nakładaj ciasto małymi porcjami. Delikatnie spłaszcz placuszki. Smaż przez około 3 minuty z jednej strony, przewróć i smaż z drugiej strony. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej mleka.
Placuszki podawaj ciepłe z syropem klonowym lub bitą śmietaną z mleka kokosowego.