Jak zrobić wegańskie, pieczone pączki z wodą różaną?
Tłusty Czwartek już coraz bliżej. To na pewno ulubione święto wielu z nas. Co zrobić kiedy nie możesz jeść tradycyjnych pączków, a wegańskie cukiernicze wyroby trudno kupić. Spróbuj sama przygotować wegańskie pączki w domu. Dodatek wody różanej nada im cudowny, kwiatowy aromat. Przepis na pyszne pączki znajdziesz poniżej.
Składniki mokre:
¾ szklanki mleka roślinnego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki octu jabłkowego
¼ łyżeczki stewii
¼ ekstraktu z lawendy
¼ łyżeczki wody różanej
Składniki suche
1 szklanka mąki razowej pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wszystkie mokre składniki wymieszaj w dużej misce. Suche składniki wymieszaj w drugiej misce. Foremkę do pieczenia pączków posmaruj tłuszczem. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 12 części i umieść w foremce. Piecz przez około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia a następnie wyjmij z foremki.
Posypka
Składniki:
2 łyżki skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki stewii
½ łyżeczki suszonych płatków róż
Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce. Płatki róż możesz wcześniej utłuc w moździerzu. Posyp pączki tak przygotowanym odpowiednikiem cukru pudru.