Jak zrobić zapiekanki warzywno serowe?

Pyszne, serowo kremowe ciepłe zapiekanki. Świetne przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością każdy wyciągnie po nie ręce. Poznaj przepis na zapiekaną bagietkę z warzywami, ziołami i serem.

zapiekanki warzywno serowe
zapiekanki warzywno serowe© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

8 małych bagietek, 1 mała cebula, 150g kremowego serka o smaku czosnku i ziół, 200g pieczarek, 2 papryki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz,

zapiekanki warzywne
© Photogenica

Rozgrzewamy piekarnik do 180st C i smarujemy tłuszczem blaszkę do pieczenia. Warzywa myjemy i kroimy. Bagietki nacinamy wzdłuż grzbietu, robimy miejsce na nadzienie.

warzywna zapiekanka
© Photogenica

Nagrzej patelnię i wlej odrobinę oleju. Dorzucamy skrojoną w plasterki cebulę i paprykę. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie dodajemy serek. Mieszamy całość by ser się rozpuścił i połączył z resztą składników.

zapiekane warzywa z serem
© Photogenica

Nadzienie warzywno serowe wkładamy w nacięcia bagietek. Przełóż bułeczki na blachę do pieczenia i zapiecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i rozkoszuj się smakiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas