Jak zrobić zielone naleśniki?
Zielone naleśniki swój kolor zawdzięczają dodatkowi jarmużu i trawy pszenicznej. Danie to w pomysłowy sposób pomaga „przemycić” trochę „zielonej energii” zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za smakiem trawy pszenicznej czy jarmużu.

Składniki
Składniki:

2/3 szklanki mąki z ciecierzycy
½ szklanki maki z migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego
½ szklanki posiekanego jarmużu
1 łyżeczka trawy pszenicznej lub spiruliny
1 i ¼ szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
4 łyżki ciepłej wody
olej kokosowy do smażenia
Składniki

Wymieszaj mielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstaw na chwilę. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę z migdałów i proszek do pieczenia. Jarmuż umyj, osusz i posiekaj na drobno. W blenderze umieść mleko migdałowe, trawę pszeniczną, posiekany jarmuż, syrop klonowy i zmiksuj na dużych obrotach na gładką masę. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj namoczone siemię lniane i ucieraj, aż wszystkie składniki idealnie połączą się.
Składniki
Rozgrzej olej na patelni. Wlej ciasto naleśnikowe. Smaż na średnim ogniu. Kiedy zobaczysz tworzące się na górze pęcherzyki, ostrożnie przewróć naleśnika na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami.