Jak zrobić ziemniaki pieczone na grillu?
Z tęsknotą oczekujemy ciepłych dni, by w gronie rodziny i przyjaciół rozkoszować się daniami z grilla. Przepis na pieczone ziemniaki z cebulą z powodzeniem można przygotować w domu, gdy pogoda na zewnątrz nie sprzyja, a jest nam bardzo tęskno do zapachu palącego się ogniska i pieczonych na nim potraw.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 50dkg ziemniaków
* 1 duża cebula
* 3 ząbki wyciśniętego czosnku
* 4 łyżeczki masła
* szczypta pieprzu cayenne
* sól i pieprz do smaku
* 1-2 łyżki sosu Westchester
Ziemniaki dobrze wypłucz. W łupinkach, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i również pokrój w grube plastry.
Ułóż ziemniaki i cebulę w folii, na wierzch połóż plastry masła. Dodaj czosnek, sos oraz sól i pieprz. Podwiń brzegi, by ziemniaki nie wypadły podczas pieczenia.
Zawiń folię i piecz na grillu przez 30 minut bądź w piekarniku na 180st C przez 35-40 minut. Piekąc w piekarniku włóż ziemniaki dodatkowo do blaszki, aby uniknąć niepotrzebnego bałaganu.