Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

Przepis na żurek w każdym regionie Polski jest inny
Przepis na żurek w każdym regionie Polski jest inny123RF/PICSEL
Żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasąmateriały prasowe

Wielkanocny żurek kurpiowski z białą kiełbasą

Składniki

  • 0,5 kg białej kiełbasy z szynki np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średniej wielkości marchew
  • ½ średniej wielkości selera
  • ok. 3 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście
Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieściemateriały prasowe

Wielkanocny żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście

Składniki

  • 1 laska kiełbasy np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 200 g wędzonego boczku
  • plaster ciasta francuskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?