Jaki ser wybrać?

Bardzo lubimy sery: żółte, pleśniowe, regionalne, więc chcielibyśmy, żeby spróbowało ich także nasze roczne dziecko. Które możemy mu podać?

Sery są dobrym źródłem wapnia, ale zawierają też sporo soli i bardzo duże ilości tłuszczu
Sery są dobrym źródłem wapnia, ale zawierają też sporo soli i bardzo duże ilości tłuszczu123RF/PICSEL

Dla małych dzieci najodpowiedniejsze są twarożki - naturalne, ze szczypiorkiem lub owocami i odrobiną cukru lub miodu.

Z serami ostrzejszymi w smaku, np. żółtymi, pleśniowymi czy regionalnymi (jak koryciński czy oscypek) lepiej poczekać do 2. urodzin dziecka i nie podawać ich częściej, niż co drugi dzień.

Są dobrym źródłem wapnia, ale zawierają też sporo soli i bardzo duże ilości tłuszczu.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas