​Jakich błędów wystrzegać się w kuchni

Jak zaprawić zupę śmietaną, żeby się nie zwarzyła? Dlaczego nie wychodzi nam biszkopt - opada, albo robi się zakalec? Na te pytania odpowiada PAP Life Jurek Sobieniak, kucharz występujący w "Pytaniu na śniadanie".

Co robić, by ciasto nie opadało?
Co robić, by ciasto nie opadało?123RF/PICSEL

Pierwsza z porad Sobieniaka dotyczy smażonej piersi z kurczaka.

- Większość ludzi marynuje mięso, wkłada je do lodówki, wyjmuje z lodówki i od razu smaży. Tymczasem mięso przed smażeniem przede wszystkim powinno dojść do temperatury pokojowej. Wtedy będzie bardziej soczyste" - podpowiada telewizyjny kucharz.

Inny problem: dlaczego nie wychodzi nam biszkopt - opada, albo robi się zakalec?

- Wstawiając ciasto do piekarnika temperatura może nieznacznie spaść, dlatego trzeba zawsze wkładać ciasto do wyższej temperatury, aniżeli jest w przepisie" - mówi PAP Life ekspert.

A jak zaprawić zupę śmietaną, żeby się nie zwarzyła?

Śmietanę najpierw można zahartować, albo dodać odrobinę kwasku cytrynowego, bądź cytryny. Chodzi o to, żeby kwaśne środowisko połączyć z kwaśną zupą.

Podobnymi wskazówkami Jurek Sobieniak dzieli się w porannym programie TVP2 "Pytanie na śniadanie".

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas