Jakie napoje najlepiej rozgrzeją zimą?

Zimową porą wielu z nas narzeka na ujemne temperatury, które sprawiają, że jest nam wiecznie zimno. Szczególnie wtedy organizm potrzebuje ogrzania i wzmocnienia. Gorący kubek rozgrzewającego napoju z pewnością poprawi nastrój oraz ochroni przed grypą czy przeziębieniem. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji napojów, które możesz wykorzystać w swoim zimowym menu.

Zimą sięgnij po napoje rozgrzewające
Zimą sięgnij po napoje rozgrzewające123RF/PICSEL

Gorąca czekolada lub kakao

Gorąca czekolada poprawi twój nastrój oraz rozgrzeje w chłodny, zimowy dzień. Przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Na początku roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w gorącej wodzie, następnie połącz z mlekiem. Jeśli jednak masz ochotę na kakao, to w sklepach dostępnych jest wiele gotowych kakao w proszku, które wystarczy zalać gorącym mlekiem. Wisienką na torcie będzie bita śmietana z odrobiną cynamonu.

Mleko z miodem

Mleko z miodem jest idealne na przeziębienia
Mleko z miodem jest idealne na przeziębienia123RF/PICSEL

Mleko z miodem jest bardzo popularne. To idealny napój na zimowe dni, ponieważ doskonale rozgrzewa organizm. Przepis na mleko z miodem jest bardzo prosty. Bardzo ważne jest, aby dodawać miód do letniego, a nie gorącego mleka, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje właściwości. Wystarczy, że do ciepłego mleka dodamy dwie łyżeczki miodu i zamieszamy. Niektórzy dla wydobycia smaku dodają łyżeczkę masła. Mieszankę pić najlepiej dwa razy dziennie.

Herbata z dodatkiem imbiru

Herbata z imbirem ma właściwości rozgrzewające i jest doskonała na zimowe wieczory
Herbata z imbirem ma właściwości rozgrzewające i jest doskonała na zimowe wieczory123RF/PICSEL

Herbata z imbirem na wiele właściwości. Jej ostry, korzenny smak można złagodzić, dodając plasterek cytryny lub pomarańczy albo odrobinę miodu. Napój ten pomaga zredukować pierwsze objawy przeziębienia i wzmocnić odporność. Do herbaty można wrzucić kilka plasterków imbiru, ale lepszym rozwiązaniem będzie dodanie startego imbiru bezpośrednio do napoju, gdyż w wysokiej temperaturze przyprawa ta traci wszystkie właściwości. Poniżej przedstawiamy jeszcze dwie opcje herbat z imbirem i innymi dodatkami.

Herbata z imbirem, cytryną i miodem

Składniki:

  • świeżo zaparzona herbata,
  • 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru,
  • plasterek cytryny,
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Wystarczy świeżo zaparzoną herbatę ostudzić, a następnie wymieszać ze startym imbirem. Na końcu dodaj miód oraz plasterek cytryny i gotowe!

Herbata z imbirem i kurkumą

Składniki:

  • świeżo zaparzona herbata,
  • 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Do ciepłej, ale nie wrzącej herbaty wsyp łyżeczkę startego imbiru i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj łyżkę miodu. Odczekaj chwilę, aż imbir osiądzie na dnie i dopiero wtedy wypij napój.

Grzane wino

Grzane wino sprawdzi się na przyjęciu rodzinnym lub spotkaniu z przyjaciółmi
Grzane wino sprawdzi się na przyjęciu rodzinnym lub spotkaniu z przyjaciółmi123RF/PICSEL

Świetnie rozgrzewa, pomaga w czasie przeziębienia, a także przyprawia o świetny nastrój podczas zimowych wieczorów.

Składniki:

  • 1 litr wina czerwonego półsłodkiego,
  • 50 ml rumu,
  • 2 jabłka,
  • 3 owoce kardamonu,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 10 sztuk goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do dużego garnka wlej wino, dodaj rum oraz pokrojone jabłka i miód. Dodaj kardamon, anyż, goździki i cynamon. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Wino może być podgrzane maksymalnie do 80 stopni Celsjusza, w przeciwnym wypadku straci swój smak oraz aromat.
  3. Gotowego grzańca przelej do dużych kubków i ciesz się jego wybornym smakiem!

Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas