Jakie przyprawy dodawać do rosołu?

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego i rozgrzewającego rosołu. Zupa zyskała miano dania narodowego i jej obecność na polskich stołach ma wielowiekową tradycję. Powstaje ona w wyniku gotowania różnych gatunków mięs, warzyw oraz przypraw. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone i pilnie strzeżone receptury, które nadają rosołowi wyjątkowego smaku. Nie trzeba posiłkować się kostkami rosołowymi, aby uzyskać niepowtarzalny aromat. Jak przygotować idealny rosół?

Rosół
Rosół ©123RF/PICSEL

Jak powstaje rosół?

Pieprz czarny
©123RF/PICSEL

Tradycyjny polski rosół powstaje w wyniku długotrwałego gotowania różnych gatunków mięs: drobiu, wołowiny czy baraniny. Podczas przygotowywania zupy dodaje się warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, seler oraz por. Aby uzyskać odpowiedni smak, nie można zapomnieć o przyprawach, które wzbogacą potrawę. Niestety, rosół jest daniem czasochłonnym, dlatego niektórzy wybierają drogę na skróty i stosują gotowe mieszanki przypraw oraz wzmacniacze smaku, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu.

Jakie przyprawy wybrać?

Aby rosół był aromatyczny, powinno się dodawać przyprawy w odpowiedniej kolejności. Wielu amatorów gotowania umieszcza je w zupie pod koniec gotowania. Dlatego wkładając mięso i warzywa do zimnej wody, należy równocześnie dodać część przypraw. Jakich? Wystarczy kilka ziaren ziela angielskiego, listków laurowych oraz pieprz. Najlepiej, aby był również w ziarenkach – dwie, trzy sztuki nadadzą zupie delikatnego posmaku, który nie będzie za ostry. Jeśli użyjemy mięsa innego niż drób, mistrzowie kuchni polecają dodanie gałązki rozmarynu, który nada nutę ziołowego aromatu.

Co dodać pod koniec gotowania?

Cebula
©123RF/PICSEL

Na koniec gotowania rosołu należy dodać świeże zioła, które wcześniej mogłyby się rozgotować. Najczęściej wybiera się natkę pietruszki. Posiekane zielone liście można wrzucić zarówno do garnka z rosołem, jak i na makaron znajdujący się na talerzu. Niektóre gospodynie domowe dodają na kilkanaście minut przed podaniem całą nać (wraz z łodygami) do gotującego się wywaru. Dawniej z zupą był kojarzony lubczyk, naturalny afrodyzjak, który nadaje charakterystycznego ziołowo-pikantnego aromatu. Dopiero na sam koniec warto spróbować rosół i posolić całość.

Jak uzyskać piękny kolor rosołu?

Ugotowanie samych warzyw, ziół i mięsa powoduje, że rosół jest blady i nie przypomina w niczym pięknego dania, którym dawniej królował na polskich stołach. Aby nabrał intensywnego koloru, nie trzeba używać kostek rosołowych. Wystarczy na początku gotowania dodać opaloną białą cebulę wraz z brązową łupiną. Innym, naturalnym sposobem na nadanie zupie pięknego koloru, jest przyprawienie odrobiną kurkumy albo ostrzejszym curry.

Rosół inaczej

Imbir
©123RF/PICSEL

Choć smak domowego rosołu przypomina miłe chwile dzieciństwa, nie brakuje osób, które używają do swoich zup innych, dla niektórych nietypowych produktów. Dawniej dodawano, m.in., grzyby, takie jak kurki, prawdziwki czy rydze (wystarczy jedna sztuka, aby nie zdominować smaku rosołu). Dziś amatorzy kuchni orientalnej dorzucają do rosołu imbir w kawałku albo szczyptę suszonego. Dla uzyskania intensywnego koloru, niektórzy szefowie kuchni polecają dodanie odrobiny karmelu albo kawałek czerwonego buraka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas