Jakie przyprawy są zdrowe?

Każdy, dla kogo cenne są doznania smakowe, nie wyobraża sobie kuchni bez przypraw. A jednak tak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawy nie tylko podkreślają aromat wielu dań, ale mają również wiele cennych dla zdrowia właściwości. Papryka, pieprz, imbir, tymianek - to najważniejsze z nich, których w twoim domu nigdy nie powinno zabraknąć. Dowiedz się dlaczego.

.
.123RF/PICSEL

Papryka ostra na przeziębienie i grypę

.
.123RF/PICSEL

To bogate źródło witaminy C, które wzmacnia organizm w okresach obniżonej odporności. Przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i grypy.

Jej najostrzejsza wersja, czyli chili, ma silne właściwości rozgrzewające. Za efekt ten odpowiada substancja zwana kapsaicyną, która poprawia krążenie krwi. Jest na tyle skuteczna, że stosuje się ją nawet w maściach i plastrach rozgrzewających.

Tymianek na kaszel

.
.123RF/PICSEL

Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Pomaga przy problemach ze strony układu pokarmowego, poprawia apetyt i łagodzi bóle reumatyczne.

Imbir na mdłości

.
.123RF/PICSEL

Z powodzeniem może łagodzić objawy choroby lokomocyjnej, ponieważ skutecznie niweluje mdłości i inne nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.

Pieprz czarny na ból

.
.123RF/PICSEL

Działa przeciwbólowo. Zmniejsza katar, obkurczając śluzówkę nosa. Dezynfekuje drogi moczowe, łagodzi wzdęcia i zwalcza stany zapalne.Zawarta w pieprzu piperyna pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, blokując powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Jednocześnie pobudza apetyt.

Kardamon na lepsze trawienie

.
.123RF/PICSEL

Poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wzdęcia. Doskonale sprawdza się przy niestrawności oraz biegunkach. Podobnie jak kminek, goździki i gałka muszkatołowa, ułatwia trawienie wielu potraw. Ma też właściwości antyseptyczne. Żucie ziarenek kardamonu odświeża oddech.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas