Jakie przyprawy są zdrowe?
Każdy, dla kogo cenne są doznania smakowe, nie wyobraża sobie kuchni bez przypraw. A jednak tak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawy nie tylko podkreślają aromat wielu dań, ale mają również wiele cennych dla zdrowia właściwości. Papryka, pieprz, imbir, tymianek - to najważniejsze z nich, których w twoim domu nigdy nie powinno zabraknąć. Dowiedz się dlaczego.

Składniki
Papryka ostra na przeziębienie i grypę

To bogate źródło witaminy C, które wzmacnia organizm w okresach obniżonej odporności. Przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i grypy.
Jej najostrzejsza wersja, czyli chili, ma silne właściwości rozgrzewające. Za efekt ten odpowiada substancja zwana kapsaicyną, która poprawia krążenie krwi. Jest na tyle skuteczna, że stosuje się ją nawet w maściach i plastrach rozgrzewających.
Składniki
Tymianek na kaszel

Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Pomaga przy problemach ze strony układu pokarmowego, poprawia apetyt i łagodzi bóle reumatyczne.
Składniki
Imbir na mdłości

Z powodzeniem może łagodzić objawy choroby lokomocyjnej, ponieważ skutecznie niweluje mdłości i inne nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.
Składniki
Pieprz czarny na ból

Działa przeciwbólowo. Zmniejsza katar, obkurczając śluzówkę nosa. Dezynfekuje drogi moczowe, łagodzi wzdęcia i zwalcza stany zapalne.Zawarta w pieprzu piperyna pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, blokując powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Jednocześnie pobudza apetyt.
Składniki
Kardamon na lepsze trawienie

Poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wzdęcia. Doskonale sprawdza się przy niestrawności oraz biegunkach. Podobnie jak kminek, goździki i gałka muszkatołowa, ułatwia trawienie wielu potraw. Ma też właściwości antyseptyczne. Żucie ziarenek kardamonu odświeża oddech.