Jakie ryby dla malca?
Chcę podać mojemu dziecku rybę. Dużo słyszałam o tym, że najzdrowsze są te tłuste, morskie, ale nie wiem jakie konkretnie. Czego powinnam szukać w sklepie?
Tłuste ryby morskie rzeczywiście są doskonałym źródłem jodu, witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki oka.
Najbardziej wskazane są ryby z łowisk dalekomorskich oraz zimnych mórz północnych.
Z kolei do najmniej polecanych - ze względu na ryzyko skażenia chemicznego - należą ryby bałtyckie i hodowlane (m.in. panga czy tilapia).
Dla malucha warto przygotować danie z łososia, soli, śledzi atlantyckich lub makreli.
Ryby można po prostu ugotować w wodzie i dodać do zupki jarzynowej lub też - przed dodaniem do obiadku dla brzdąca - upiec w piekarniku.
Pamiętajmy, że z ryby przeznaczonej dla malucha należy koniecznie usunąć nawet najdrobniejsze ości.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka