Jakie ryby i przyprawy są bezpieczne dla dziecka

Czy to prawda, że czasem ryby mogą być szkodliwe dla malca?

Ryby hodowlane (łosoś, panga, tilapia) mogą kumulować szkodliwe substancje
Ryby hodowlane (łosoś, panga, tilapia) mogą kumulować szkodliwe substancje123RF/PICSEL

Tak, obecność w rybach szkodliwych substancji jest wynikiem skażenia wód, z których pochodzą. Na łowiskach Morza Bałtyckiego ilość toksycznych związków rtęci, kadmu, arsenu i ołowiu oraz dioksyn i pestycydów jest na tyle wysoka, że ryby z tych obszarów są bardziej skażone.

Więcej toksycznych substancji kumuluje się w rybach drapieżnych (miecznik, rekin, tuńczyk, szczupak) i długo żyjących. Najmniej skażone łowiska to wody oceaniczne Pacyfiku i Atlantyku. Także ryby hodowlane (łosoś, panga, tilapia) mogą kumulować szkodliwe substancje. Dlatego ograniczenie spożycia ryb do 1-2 porcji tygodniowo jest kompromisem między ryzykiem wynikającym ze skażenia ryb, a korzyściami z dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 i jodu.

Zapiekane ziemniaki z rybą - szybki przepisInteria Kulinaria

Przyprawy dla smyka

Moje 3-letnie dziecko uwielbia majonez, keczup i musztardę. Czy mogą mu one zaszkodzić?

Jedzone w umiarkowanych ilościach, jako dodatek do posiłku, raczej nie wywołają żadnych dolegliwości. Jednak ich nadmiar może podrażniać błonę śluzową żołądka. Dla dzieci trzeba zawsze wybierać keczup czy majonez najwyższej jakości, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Genialna zapiekanka z rybąInteria Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas