Jakie warzywa z grilla?
Razem z mężem bardzo lubimy grillować i marzy nam się, żeby nasz 18-miesięczny syn mógł spróbować chociaż grillowanych warzyw. Czy nadają się one dla dzieci? Które z nich możemy zaproponować naszemu maluchowi?
Jeśli dziecko poznało już i polubiło smaki różnych warzyw w postaci gotowanej i surowej, na pewno z chęcią skosztuje także warzyw z rusztu.
Najlepiej sprawdzą się pomidory, papryka, cukinia i bakłażan.
Ten ostatni należy wcześniej pokroić na plastry i lekko posolić, a wydzielony sok zawierający szkodliwe alkaloidy zebrać papierowym ręcznikiem.
Wszystkie warzywa warto przyprawić ziołami, posmarować olejem oraz grillować na metalowych tackach, a nie bezpośrednio nad żarem.
Podając dziecku warzywa z grilla, należy się upewnić, czy nie są zbyt gorące. Dla ułatwienia warto pokroić je smykowi na kawałki.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka