Jakie właściwości posiada kozie mleko?
Kozie mleko nie jest tak popularne i łatwo dostępne jak mleko krowie. Kozie mleko jest ono znacznie zdrowszą alternatywą, zwłaszcza gdy jest surowe i organiczne. Oto korzyści zdrowotne wynikające z picia koziego mleka.
Kozie mleko dostarcza 20% zapotrzebowania organizmu na witaminę B i 40% wapnia oraz innych składników takich jak fosfor i potas. Jedna szklanka mleka dziennie wystarcza, by zapewnić niezbędne składniki odżywcze. Z mlekiem kozim, lepiej wchłania się miedź i żelazo. Zwłaszcza u osób cierpiących na anemię, mleko kozie powinno znaleźć się w codziennej diecie.
Zdrowe kości potrzebują wapnia, a mleko kozie posiada go nieporównywalnie najwięcej. Prócz sporej ilości wapnia, w mleku znajduje się tryptofan aminokwas, który również przyczynia się do zdrowych i mocnych kości.
Jednym z powodów dla których ludzie odrzucają mleko jest laktoza. Mleko kozie zawiera bardzo mało laktozy. Osoby, które jej nie tolerują mogą pić kozie mleko bez obaw. Stężenie laktozy jest tak niskie, że organizm bez problemu sobie z nią poradzi.
Osoby skupione na swej wadze, często rezygnują z nabiału. Podobnie jak w mleku krowim, mleko kozie zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych, lecz w mniejszych ilościach. Poza tym jak już wspomniano, kozie mleko przyspiesza metabolizm i ostatecznie przyczynia się do utraty wagi.