Jakie właściwości zdrowotne mają mandarynki?
Mandarynki stały się jednym z najpopularniejszych świątecznych przysmaków. Układamy te piękne pomarańczowe owoce w misce czy dorzucamy do prezentów dla dzieci. Ale czy wiedzieliście, że te niepozorne owoce mają bardzo dużo cennych właściwości zdrowotnych? Oto 5 najważniejszych z nich:
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka
Państwowy Instytut Naukowy ds. Drzew Owocowych przebadał populację Japończyków, którzy jedli dużą ilość mandarynek. W innym badaniu zespół na Uniwersytecie Prefekturalnym w Kioto poddał obserwacji pacjentów z zapaleniem wątroby, którzy pili sok z mandarynek przez rok. Oba badania wykazały, że mandarynki zmniejszają ryzyko wystąpienia raka wątroby.
Powstrzymuje rozwój białaczki
Mandarynki zawierają tangeretynę, flawonoid, który możemy znaleźć w skórkach cytrusów, a który jak wykazują badania wspomaga zmniejszenie ryzyka wystąpienia białaczki.
Zmniejsza ryzyko stwardnienia tętnic
Mandarynki zawierają silny flawonoid znany jako nobiletyna, który jak udowodniono zmniejsza stwardnienie tętnic, szczególnie u osób chorych na cukrzycę.
Zwalcza raka piersi
Badanie nad składnikami skórek mandarynek wykazało, że zarówno tangeretyna, jak i nobiletyna wykazują działanie zwalczające komórki raka piersi.
Pełne składników odżywczych
Są doskonałym źródłem witaminy C, która jest przeciwutleniaczem wspomagającym przeciwdziałanie chemicznym uszkodzeniom komórek, jak również wspomaga działanie układu immunologicznego. Mandarynki to także dobre źródło witaminy A i witamin z grupy B.