Jakie właściwości zdrowotne mają mandarynki?

Mandarynki stały się jednym z najpopularniejszych świątecznych przysmaków. Układamy te piękne pomarańczowe owoce w misce czy dorzucamy do prezentów dla dzieci. Ale czy wiedzieliście, że te niepozorne owoce mają bardzo dużo cennych właściwości zdrowotnych? Oto 5 najważniejszych z nich:

Mandarynki właściwości zdrowotne
Mandarynki właściwości zdrowotne© Photogenica

Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka

Mandarynki a zdrowie
© Photogenica

Państwowy Instytut Naukowy ds. Drzew Owocowych przebadał populację Japończyków, którzy jedli dużą ilość mandarynek. W innym badaniu zespół na Uniwersytecie Prefekturalnym w Kioto poddał obserwacji pacjentów z zapaleniem wątroby, którzy pili sok z mandarynek przez rok. Oba badania wykazały, że mandarynki zmniejszają ryzyko wystąpienia raka wątroby.

Powstrzymuje rozwój białaczki

Mandarynki właściwości zdrowotne
© Photogenica

Mandarynki zawierają tangeretynę, flawonoid, który możemy znaleźć w skórkach cytrusów, a który jak wykazują badania wspomaga zmniejszenie ryzyka wystąpienia białaczki.

Zmniejsza ryzyko stwardnienia tętnic

Mandarynki zawierają silny flawonoid znany jako nobiletyna, który jak udowodniono zmniejsza stwardnienie tętnic, szczególnie u osób chorych na cukrzycę.

Zwalcza raka piersi

Profilaktyka raka piersi
© Photogenica

Badanie nad składnikami skórek mandarynek wykazało, że zarówno tangeretyna, jak i nobiletyna wykazują działanie zwalczające komórki raka piersi.

Pełne składników odżywczych

Mandarynki witamina C
© Photogenica

Są doskonałym źródłem witaminy C, która jest przeciwutleniaczem wspomagającym przeciwdziałanie chemicznym uszkodzeniom komórek, jak również wspomaga działanie układu immunologicznego. Mandarynki to także dobre źródło witaminy A i witamin z grupy B.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas