Jakie zioła najlepiej pasują do ryb?

Wakacje stwarzają nam doskonałą okazję do testowania rozmaitych potraw z ryb. A przyznać należy, że na brak kulinarnych inspiracji pod tym względem narzekać trudno. Ryby można jeść w formie smażonej, pieczonej, wędzonej, gotowanej na parze czy surowej. Jak sprawić, żeby dzięki przyprawom ich smak jeszcze bardziej rozpieszczał nasze podniebienia? Okazuje się, że o błąd jest wyjątkowo łatwo. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak ich uniknąć.

article cover
©123RF/PICSEL

Koperek a ryby

©123RF/PICSEL

Listę ziół najbardziej pasujących do ryb otwiera niezastąpiony w kuchni koperek. Najlepiej sprawdza się ten w formie świeżej, bo najdłużej zachowuje swój wyjątkowy zapach. Ten w postaci sypkiej dość szybko traci swoją aromatyczną właściwość. Koperkiem można nacierać rybę, jak i dodawać ją do łączonych z nią sosów. Doskonale komponuje się z sokiem z cytryny oraz z czosnkiem.

Cytryna a ryby

Niby miało być o przyprawach, ale rozprawiając o doskonaleniu smaku ryb ciężko nie wspomnieć o... cytrynie. Choćby dlatego, że jeśli myślimy o pstrągu, to od razu na myśl nasuwa się właśnie ten owoc. Zresztą kilka kropel wyciśniętego z niego soku poprawi smak nie tylko tej ryby. Ostra nuta smakowa cytryny sprawia, że wszystkie rybne potrawy tracą mało apetyczny mulisty zapach i stają się bardziej delikatne w smaku.

Rozmaryn a ryby

Równie apetycznie będzie smakował w duecie z rybą charakteryzujący się wyrazistym smakiem aromatyczny rozmaryn. Idealne połączenie tworzy zwłaszcza z rybami smażonymi oraz pieczonymi, przykładowo węgorzem czy łososiem. Sprawdza się też w przypadku ryb grillowanych.

Estragon

©123RF/PICSEL

Estragon - z uwagi na swój anyżowy zapach i smak - doskonale nadaje się do potraw z ryb. Najlepiej sprawdza się w duecie z rybami gotowanymi oraz skorupiakami. Najczęściej wykorzystywany jest w kuchni francuskiej.

Majeranek

Kojarzony głównie z flaczkami majeranek świetnie sprawdza się także w przypadku potraw rybnych. Najlepiej wypada w duecie z flądrą, śledziem oraz ze skorupiakami.

Mięta a ryby

Z kolei mięta doskonale komponuje się z rybami pieczonymi oraz daniami z dodatkiem ryb. Swoją uwodzącą nutą zapachową usuwa wszystkie przykre zapachy kojarzone z rybami.

Oregano a ryby

©123RF/PICSEL

Oregano zwykle kojarzone jest z pizzą, jednocześnie jednak doskonale sprawdza się jako przyprawa do ryb - szczególnie pieczonych ryb śródziemnomorskich - i małży oraz do pasztetów rybnych. Ziołem tym najlepiej posypać rybę smażoną na oliwie z oliwek. Można go też dodać do sosu zrobionego z roztopionego masła. Świeże oregano powinno być utarte w moździerzu, aby wydobyć najlepszy smak.

Jakie przyprawy do zup rybnych?

A jakie przyprawy najlepiej nadają się do zup rybnych? Oczywiście typowe evergreeny takie, jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, kolendra, gorczyca czy lubczyk.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas