Jakie zmiany zauważysz jedząc trzy jajka dziennie przez tydzień?
Opinie dietetyków na temat jajek zmieniają się z dekady na dekadę. Pewnie nieraz słyszałeś od znajomych, czy sprzedawcy w sklepie ze zdrową żywnością, jak negatywnie jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie. Ale wyniki badań naukowych wskazują na coś zupełnie odmiennego i pełne protein jajko nie jest aż tak złe jak twierdzą niektórzy. Przeczytaj jak zareaguje twoje ciało, jeśli będziesz jeść trzy jajka dziennie.
Poprawa jakości wzroku
Jajka zawierają przeciwutleniacze, które chronią oczy. Zjadanie nawet kilku jajek dziennie sprawia, że zwiększa się gęstość włókien w luteinie i zeaksantynie. Nie musisz wiedzieć o nich więcej ponad to, że wchodzą w skład siatkówki oka i jeśli masz problemy ze zwyrodnieniem plamki żółtej, jajecznica jest tu najlepszym lekarstwem.
Odporność mózgu
U większości ludzi występuje niedobór składnika pokarmowego o nazwie cholina, która wspiera rozwój i zdrowe funkcjonowanie mózgu. Ci z was, którzy stale jedzą jajka mogą spać spokojnie – wasze mózgi są w dobrej kondycji, bo jajka są bogate w ten ważny składnik odżywczy.
Siła mięśni i zdrowie kości
Jajka są pełne białka, zatem jedzenie ich sprzyja budowie silnych mięśni. Jeśli często odwiedzasz siłownię, pamiętaj, by w twojej diecie nie zabrakło jajek. Jajka pomogą też wzmocnić twoje kości. Zatem kobiety w okresie menopauzy, kiedy gęstość kości zmniejsza się, oraz osoby podczas rehabilitacji po doznaniu złamań powinny spożywać jajeczne potrawy.
Zdrowa ciąża
Jeśli jesteś w ciąży, jajka stanowią zdrowe i bezpieczne źródło witamin i składników odżywczych, które wspomagają zdrowy rozwój płodu. Są to przede wszystkim kwas foliowy, cholina i selen, które dbają o zdrowie twojego dziecka. Należy tu jednak zaznaczyć, że kobiety w ciąży nie powinny spożywać surowych lub niedogotowanych jajek.
Mocne włosy i paznokcie
Oprócz wspomnianych wyżej składników odżywczych, jajka zawierają siarkę i witaminę B12. To substancje, które w szczególny sposób wzmacniają budowę włosów i paznokci. Jeśli regularnie spożywasz potrawy na bazie jajek, być może zauważysz, że włosy i paznokcie zaczynają szybciej rosnąć.
Ochrona przez zawałem serca
Badania wskazują, że spożywanie do siedmiu jajek tygodniowo może zapobiegać określonym typom zawałów serca. To rzecz jasna dotyczy tylko osób, które mają zdrowe serce. Inne wyniki udowadniają, że nie wykazano żadnego negatywnego wpływu na kondycję serca u osób, które jadły nawet dwa jajka dziennie.
Dobre samopoczucie
Cholina odpowiada nie tylko za zdrowie mózgu, ale także za cały organizm. W procesie rozkładu cholina zmienia się w metan, który nasz organizm wykorzystuje do produkcji tzw. hormonów szczęścia – serotoniny i dopaminy.
Szybsze leczenie stanów zapalnych
Po raz kolejny cholina odgrywa tu kluczową rolę. Nie tylko odpowiada za poczucie zadowolenia i szczęścia. Kolejną fantastyczną właściwością tej substancji jest zwalczanie stanów zapalnych. Osoby cierpiące na chroniczne bóle stawów, które spożywają jajka, są w stanie szybciej wyleczyć się z tej uciążliwej dolegliwości.