Składniki: - 35 dag suszonych lub 75 dag świeżych jagód jałowca, - 2 łyżeczki cukru, - 1 l czystej wódki 45 proc. Przygotowanie: 1. Owoce wypłucz, osącz i przełóż do wyparzonego gąsiorka lub dużego słoja, dodaj cukier, zalej wódką. Gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co 2-3 dni silnie potrząsać gąsiorkiem. 2. Następnie zlej płyn znad owoców do wyparzonej butelki i odstaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania, a po upływie tego czasu ściągnj nalewkę znad osadu (najlepiej gumową rurką). Osad przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy lub lejek wyłożony watą kilkakrotnie owiniętą jałową gazą. Otrzymany płyn dodaj do nalewki. 3. Całość szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Dopiero po tym czasie jałowcówka nabiera smaku. Czas przygotowania: 50 minut Czas oczekiwania: 5 miesięcy