Jambalaya
Ciekawa potrawa, która powstała z połączenia m.in. kuchni hiszpańskiej (jej krewna to paella) i francuskiej

Składniki:
- 2 szkl. ryżu
- 20 dag krewetek, np. mroż.
- 30 dag wędzonego kurczaka
- 2 pomidory (świeże lub z puszki)
- żółta papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- bulion
- sos tabasco
- tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej, włóż posiekane cebule, paprykę pokrojoną w paski, posiekany czosnek. Przysmaż z ziołami. Dosyp ryż, podsmażaj z warzywami, aż zrobi się szklisty.
2 Dodaj pomidory, rozgniatając je łyżką. Zalej bulionem. Dodaj pokrojonego kurczaka, dopraw. Na wierzch połóż zamrożone krewetki. Dopraw sosem tabasco i zapiekaj pod przykryciem 20-30 min w piekarniku w temp. 200ºC. Jambalayę podaj w naczyniu (lub naczyniach), w którym się zapiekała.