Japoński sernik z białą czekoladą

Przygotowując deser, od czasu do czasu mamy ochotę spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnego sernika możemy przygotować wersję japońską ciasta z białą czekoladą. Japoński sernik podaje paryska cukiernia Pain de Sucre.

Do przygotowania japońskiego sernika potrzebujemy: 

Składniki

  • 3 jajka
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego kremowego (w rodzaju Philadelphia)

Sposób przygotowania

Reklama

Oddzielamy białka i żółtka jaj. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, dodajemy do niej żółtka i cały serek śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Wlewamy sernik do foremki sufletowej. Wstawiamy do piekarnika w tzw. w łaźni wodnej, czyli naczynie z sernikiem umieszczamy w drugim, z wodą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 st. C, a następnie 15 minut w 160 st. C. 

Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze przez kwadrans w piekarniku. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Sernik japoński możemy przygotować na różne sposoby, zmieniając dodatki. Możemy go przyrządzić z dodatkiem skórki cytrynowej lub pomarańczowej, z alkoholem (odrobiną rumu, Grand Marnier, Amaretto lub Cointreau), z wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Jednak nie dodawajmy przypraw smakowych zbyt dużo, by nie zmienić konsystencji sernika ani jego charakterystycznej bieli.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje