Reklama

Reklama

Japoński sernik z białą czekoladą

Przygotowując deser, od czasu do czasu mamy ochotę spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnego sernika możemy przygotować wersję japońską ciasta z białą czekoladą. Japoński sernik podaje paryska cukiernia Pain de Sucre.

Do przygotowania japońskiego sernika potrzebujemy: 

Składniki

  • 3 jajka
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego kremowego (w rodzaju Philadelphia)

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka i żółtka jaj. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, dodajemy do niej żółtka i cały serek śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Wlewamy sernik do foremki sufletowej. Wstawiamy do piekarnika w tzw. w łaźni wodnej, czyli naczynie z sernikiem umieszczamy w drugim, z wodą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 st. C, a następnie 15 minut w 160 st. C. 

Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze przez kwadrans w piekarniku. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Sernik japoński możemy przygotować na różne sposoby, zmieniając dodatki. Możemy go przyrządzić z dodatkiem skórki cytrynowej lub pomarańczowej, z alkoholem (odrobiną rumu, Grand Marnier, Amaretto lub Cointreau), z wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Jednak nie dodawajmy przypraw smakowych zbyt dużo, by nie zmienić konsystencji sernika ani jego charakterystycznej bieli.

Reklama

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje