Jarska potrawka
Nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie, sól
- 2 czerwone cebule, oliwa
- 2-3 ząbki czosnku, pieprz
- 2 kolorowe papryki
- 1 szklanka bulionu warzywnego, mielona słodka papryka
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2-3 pomidory
- natka
Przygotowanie:
1. Bakłażan oczyść, pokrój w plasterki, ułóż na papierowym ręczniku i oprósz solą. Odstaw na kilka minut, osusz, pokrój na ćwiartki. Cukinie umyj, odkrój końcówki, również pokrój w plastry. Pozbawione łupinek cebule pokrój na cząstki, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Opłucz i przekrój na połówki kolorowe papryki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz, obierz, drobno posiekaj.
3. W dużym rondlu lub naczyniu o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj kawałki bakłażana, cukinię i papryki.
4. Warzywa smaż chwilę, zalej bulionem. Dodaj liść laurowy i 2 ziarna ziela. Duś 20 min. Dodaj pomidory. Duś jeszcze 5 min. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Posyp obficie listkami natki.