Jarska potrawka

Nie tylko dla wegetarian.

Jarska potrawka
Jarska potrawka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie, sól
  • 2 czerwone cebule, oliwa
  • 2-3 ząbki czosnku, pieprz
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, mielona słodka papryka
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 2-3 pomidory
  • natka

Przygotowanie:

1. Bakłażan oczyść, pokrój w plasterki, ułóż na papierowym ręczniku i oprósz solą. Odstaw na kilka minut, osusz, pokrój na ćwiartki. Cukinie umyj, odkrój końcówki, również pokrój w plastry. Pozbawione łupinek cebule pokrój na cząstki, czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Opłucz i przekrój na połówki kolorowe papryki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz, obierz, drobno posiekaj.

3. W dużym rondlu lub naczyniu o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj kawałki bakłażana, cukinię i papryki.

4. Warzywa smaż chwilę, zalej bulionem. Dodaj liść laurowy i 2 ziarna ziela. Duś 20 min. Dodaj pomidory. Duś jeszcze 5 min. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Posyp obficie listkami natki.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas