Reklama

Reklama

Jarskie kotleciki z ziołami

Znudziły ci się tradycyjne mielone? Polecamy przepis na pyszne kotleciki z ryżu i jajek, które przygotujesz błyskawicznie. Rodzina będzie zachwycona!

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 woreczek ryżu
  • masło
  • olej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku lub natki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

1. Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej, ostudź, przełóż do miski.

Reklama

2. Ugotuj na twardo dwa jajka. Obierz je, posiekaj w kostkę i dodaj do ryżu. Posiekaj drobno i przesmaż na łyżce masła cebulę. Dodaj do ryżu z jajkami. Czosnek przeciśnij przez praskę lub również obierz i posiekaj. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Koperek lub natkę opłucz, osusz, poszatkuj. Wsyp do masy na kotleciki.

3. Na koniec dodaj pozostałe surowe jajka oraz 3-4 łyżki bułki tartej. Wyrób starannie masę na kotlety (będzie się lekko lepiła). Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz curry. Formuj kotlety. Smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.

Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie | Kotleciki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje