Reklama

Reklama

Jarskie kotlety z komosą

Choć bez grama mięsa, to zachwycają smakiem. A do tego są łatwe i szybkie do przygotowania! Danie można wzbogacić o dodatek mięsny, podając je na przykład z mięsnym sosem czy grillowanym kurczakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 6 porcje

Składniki

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • garść startego parmezanu
  • pół pęczka natki
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Komosę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz na sicie, pozostaw do ostudzenia. Umyj starannie pod bieżącą wodą cukinię, pozostaw ze skórką. Marchewkę obierz. 

2. Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej. Obraną cebulę drobno posiekaj. Przygotowane składniki przesmaż krótko na rozgrzanym oleju (1-2 łyżki), przestudź. Dodaj do komosy ryżowej. 

3. Wbij jajka, wsyp starty parmezan i 3-4 łyżki bułki tartej. Dodaj opłukaną i posiekaną natkę. Wyrób masę na kotleciki. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Formuj kotleciki. Smaż z dwóch stron na 3 łyżkach oleju. Dowolnie udekoruj.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kotlety | Kotlety jarskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje