Jarzębiak czyli nalewka z jarzębiny. Przepis, właściwości i zastosowanie

Nalewka z jarzębiny zawiera wiele cennych dla zdrowia składników
Nalewka z jarzębiny zawiera wiele cennych dla zdrowia składników123RF/PICSEL

Jarzębina zdrowsza od marchewki?

Jarząb zwyczajny rośnie w całej Polsce
Jarząb zwyczajny rośnie w całej Polsce123RF/PICSEL

Nalewka z jarzębiny: Właściwości i zastosowanie

Nalewka z jarzębiny: Wytrawna

Wytrawna nalewka z jarzębiny
Wytrawna nalewka z jarzębiny123RF/PICSEL

Tradycyjna nalewka z jarzębiny na spirytusie

Nalewka z jarzębiny: Przepis

Jarzębiak z bakaliami
Jarzębiak z bakaliami123RF/PICSEL
  1. Wszystkie bakalie drobno posiekać. 
  2. W dwóch szklankach wody rozpuścić ½ szklanki cukru. 
  3. Syrop cukrowy wymieszać z ½ litra spirytusu, szklanką brandy i taką samą ilością wódki. 
  4. Bakalie, owoce jarzębiny, tarniny i śliwy wsypać do gąsiorka lub innego szklanego pojemnika i zalać mieszanką alkoholi. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na miesiąc. 
  5. Raz w tygodniu wstrząsnąć naczyniem. 
  6. Po upływie 30 dni zlać nalewkę z jarzębiny. Przepis nakazuje przefiltrować ją przez bibułkę, ale można wykorzystać do tego celu również gazę. 
  7. Owoce ponownie wsypać do gąsiorka i zalać szklanką przegotowanej, ciepłej wody. Odstawić na 24 godziny. 
  8. Po upływie doby wywar przefiltrować i połączyć z jarzębinówką. 
  9. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu na pół roku. Po tym czasie jarzębiak mazurski jest gotowy!