Jarzynowa z cielęciną
Po 10. miesiącu proponujemy wprowadzić do diety dziecka jarzynową z cielęciną.
Składniki:
- 40 g cielęciny
- ziemniak
- marchewka
- 1/2 pietruszki
- łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą.
2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, zaś ziemniak pokrój w drobną kostkę.
3. Koperek opłucz, osusz, a potem drobno posiekaj.
4. Warzywa oraz umyte mięso wrzuć do ok. 300 ml wrzątku i gotuj 15-20 minut. Następnie wyjmij z wywaru mięso, dokładnie je rozdrobnij i ponownie dodaj do zupki.
5. Wzbogać danie masłem, olejem lub oliwą oraz koperkiem i ponownie zagotuj.