Naukowcy udowodnili: "Oponka" zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
Amerykańscy naukowcy opublikowali badania, z których wynika, że zgromadzony na brzuchu tłuszcz wpływa nie tylko na takie choroby jak cukrzyca czy rak jelita grubego, ale również - chorobę Alzheimera. Co ciekawe jednak, dotyczy to głównie jednej grupy osób.

Tłuszcz brzuszny, czyli dobrze znana nam wszystkim "oponka", to warstwa tkanki tłuszczowej, gromadząca się w tym miejscu. Jest to nie tylko problem natury estetycznej, ale również zdrowotnej - prowadzi on bowiem do poważnych zaburzeń w całym organizmie i przyczynia się do takich chorób jak:
- insulinooporność,
- zespół metaboliczny,
- cukrzyca typu II,
- choroby układu krążenia,
- zakrzepica,
- rak jelita grubego,
- pogorszenie funkcji oddechowych i bezdech senny,
- zespół policystycznych jajników.
Lekarze i dietetycy przypominają, że bagatelizowana "oponka" może być naprawdę groźna i warto jej zapobiegać, a gdy się już pojawi, zmienić tryb życia oraz dietę i wprowadzić do stałej rutyny aktywność fizyczną. To właśnie ten duet - dieta i ruch - jest podstawą walki ze zgromadzonym na brzuchu tłuszczem.
Badania wykazały, że tłuszcz brzuszny wpływa negatywnie nie tylko na ogólny stan zdrowia fizycznego, ale także na kondycję mózgu. Co udowodniono?
Tłuszcz brzuszny a zdrowie mózgu: "Oponka" zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, ale nie u wszystkich
Na stronie internetowej Uniwersytetu Rutgersa, największej uczelni amerykańskiego stanu New Jersey, ukazał się artykuł dotyczący wyników badań naukowców z Rutgers Health, którzy badali wpływ tłuszczu brzusznego na zdrowie mózgu oraz funkcje poznawcze i powiązali go z wysokim ryzykiem choroby Alzheimera.
Według badań, które opublikowano w czasopiśmie "Obesity", ilość tłuszczu w narządach jamy brzusznej (trzustka i wątroba) oraz zewnętrzna "oponka" związana jest z objętością mózgu i funkcjami poznawczymi. Badania przeprowadzono na 204 zdrowych osobach, potomkach pacjentów cierpiących na demencję i chorobę Alzheimera. Dotyczyły one zapasów tłuszczu w trzustce, wątrobie i brzuchu, mierzonych za pomocą rezonansu magnetycznego.
- "U mężczyzn w średnim wieku z wysokim ryzykiem choroby Alzheimera - ale nie u kobiet - wyższa zawartość tłuszczu w trzustce była związana z niższymi zdolnościami poznawczymi i objętością mózgu, co sugeruje potencjalny związek między tłuszczem brzusznym a zdrowiem mózgu" - wyjaśnili naukowcy.
Otyłość jest więc czynnikiem ryzyka gorszego funkcjonowania poznawczego i demencji. Wyniki badań podkreśliły też znaczenie badania wzajemnych powiązań między magazynami tłuszczu, starzeniem się mózgu i funkcjami poznawczymi w kontekście różnic płciowych.
Jak tłuszcz trzewny wpływa na mózg?
Tłuszcz trzewny otacza ważne narządy wewnętrzne. Uwalniane przez niego substancje przekaźnikowe mogą wywoływać silne reakcje zapalne w organizmie i sprzyjać rozwojowi różnych chorób, w tym wspomnianej choroby Alzheimera.
BMI jako podstawowa miara oceny ryzyka otyłości? Naukowcy mają wątpliwości
Co ciekawe, nowe badania podważyły również wykorzystywanie wskaźnika masy ciała (BMI) jako podstawowej miary oceny ryzyka otyłości. Naukowcy stwierdzili bowiem, że BMI słabo odzwierciedla rozkład tkanki tłuszczowej w organizmie oraz nie uwzględnia różnić między płciami.
- "Nasze odkrycia wskazują na silniejsze korelacje w porównaniu ze związkami między BMI a funkcjami poznawczymi, co sugeruje, że to brzuszna tkanka tłuszczowa, a nie BMI, jest czynnikiem ryzyka gorszego funkcjonowania poznawczego i wyższego ryzyka demencji" - powiedział dr. Shekhtman, jeden z naukowców odpowiedzialnych za najnowsze badania.