Jajka po benedyktyńsku bez stresu — genialny przepis dla każdego

Niedziela na bogato. Jajka po benedyktyńsku wzniosą twój poranek na inny poziom
Niedziela na bogato. Jajka po benedyktyńsku wzniosą twój poranek na inny poziom123RF/PICSEL

Zobacz również:

Co to są jajka po benedyktyńsku?

Dlaczego "benedyktyńskie"? Skąd ta nazwa?

Jajka w koszulkach na chrupiących tostach z boczkiem, sałatą i sosem holenderskim, podane z grillowanymi szparagami oraz plasterkami rzodkiewki i pomidorkami koktajlowymi.
Jaja po benedyktyńsku możesz podać na także na razowym chlebie, w towarzystwie sałaty, rukoli, szparagów, pomidorków, rzodkiewek... Inwencja należy do ciebie!123RF/PICSEL

Czy to trudne? Czyli cała prawda o przygotowaniu jajek po benedyktyńsku

Co będzie potrzebne do jajek po benedyktyńsku?

  • 2 świeże jajka (im świeższe, tym lepiej - wtedy łatwiej uformują się w wodzie)
  • 2 bułeczki typu angielski muffin (można też użyć kromek chałki, bajgla, bagietki, a w ostateczności zwykłej bułki lub chleba tostowego)
  • 2 plasterki dobrej szynki, boczku lub wędzonego łososia
  • odrobina octu do gotowania jajek
  • szczypiorek lub natka do dekoracji
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Dwa gofry z jajkami w koszulkach, polane sosem holenderskim, posypane świeżym koperkiem, obok kawałki pomidora oraz gałązki koperku.
Jaja po benedyktyńsku możesz podać także na gofrach, idealnie z wędzonym łososiem i koperkiem. To dopiero uczta! CanvaProINTERIA.PL

Zobacz również:

Wielka likwidacja budynków z PRL. Marcin Wojdak: Znika analogowa PolskaAleksandra SuławaINTERIA.PL