Sałatka smakuje jak wakacje. W dzieciństwie jedliśmy kilogramami
Oto sałatka, która jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań sezonowych. Króluje na polskich stołach latem, stając się kapitalną alternatywą dla ciężkich, obfitych potraw. Połączenie świeżych, dojrzałych pomidorów i charakternej cebuli tworzy nie tylko doskonały smak, ale również pełen właściwości odżywczych specjał.

Spis treści:
Idealna potrawa na lato
Latem, gdy sezonowe owoce i warzywa dojrzewają w pełnym słońcu, świeże potrawy są najsmaczniejsze i najbogatsze w składniki odżywcze. Właśnie wtedy warto sięgać po sałatki, które nie wymagają gotowania i długiego stania przy buchającym ciepłem piekarniku. Są lekkie, orzeźwiające i pełne witamin.
Sałatka z pomidorów i cebuli to proste danie, które pewnie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Łatwo jest przywołać zapach i smak rosnących na działce okazów, których pałaszowanie zawsze było ogromną przyjemnością. Czas powrócić do dawnych receptur. Połączenie pomidorów i cebuli świetnie sprawdza się jako:
- dodatek do obiadu,
- uzupełnienie dań z grilla,
- szybka przekąska na upalne dni,
- lekka kolacja,
- składnik diety odchudzającej.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i cebuli?
Im prościej, tym lepiej. W wielu domach przygotowanie pomidorowej sałatki sprowadza się zapewne do pokrojenia warzyw i przyprawienia ich odrobiną pieprzu oraz soli. Niektórzy dodają jogurt naturalny lub śmietanę. W te wakacje wypróbuj sentymentalną potrawę w nieco odświeżonym wydaniu.
Składniki:
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 cebula (może być biała lub czerwona)
- 2 łyżki świeżego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie umyj i pokrój w dużą kostkę lub plasterki, usuwając stwardniałe szypułki. Podobnie zrób z cebulą, posiekaj koperek. Wymieszaj wszystko w dużej misce.
W osobnym naczyniu połącz składniki dressingu: sok z cytryny lub limonki, ocet jabłkowy oraz oliwę. Jeśli lubisz wyraziste smak, przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzona sałatka smakuje jeszcze lepiej.
Letni przysmak jedz na zdrowie
Czy sałatka z pomidorów i cebuli jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie może być wyłącznie twierdząca. Zbierane latem pomidory są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najbardziej wartościowe. Dojrzewają w słońcu i są dorodne. Dzięki temu zawierają więcej likopenu - silnego przeciwutleniacza chroniącego komórki przed uszkodzeniem i przedwczesnym starzeniem. Składnik ten działa korzystnie na skórę, ochronę serca i obniża ryzyko nowotworów.
Dodatkowo pomidory są źródłem witaminy C, przez co wspomagają odporność. Nie brakuje w nich regulującego ciśnienia krwi potasu i witaminy A, która działa ochronnie na skórę i wzrok. Dobroczynny skład pomidorów okazuje się więc sprzymierzeńcem układu krążenia i trawienia. Pomaga chronić przed chorobami cywilizacyjnymi.
Nie zapominajmy również o roli niepozornej cebuli. Od wieków znana jest z walorów leczniczych. Wśród właściwości cebuli wymienić trzeba działanie bakteriobójcze oraz pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru i cholesterolu.