Jarzynowa z kalarepką

Po 6. miesiącu możesz zrobić swojemu maluchowi zupę z kalarepką. Jest zdrowa i smakuje bardzo wyjątkowo pysznie. Możesz zrobić też wersję dla dorosłych: wystarczy bardziej doprawić zupę i posypać ją groszkiem ptysiowym, tak jak na zdjęciu.

Taką zupę możesz zrobić i dla dzieci, i dla dorosłych.
Taką zupę możesz zrobić i dla dzieci, i dla dorosłych. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 marchwi
  • 1/4 pietruszki
  • 1/2 ziemniaka
  • mały plasterek kalarepki
  • 20 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Jarzyny starannie umyj, obierz i ponownie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je na drobne kawałki.

2. Filet z piersi kurczaka dokładnie umyj w gorącej wodzie.

3. Pokrojone warzywa zalej szklanką wrzątku i gotuj dotąd, aż będą miękkie.

4. Osobno ugotuj mięso z kurczaka.

5. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą papkę.

6. Dodaj do dania łyżeczkę masła lub oliwy. Dokładnie wymieszaj zupkę, a następnie ponownie ją zagotuj.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas