Reklama

Jarzynowy miks z kurczakiem

Obiad, który przygotujesz w mig

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 średni seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3–4 małe topinambury
  • 1 cały por
  • 1 kalarepka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • wiórki parmezanu
  • 3 łyżki cebulki suszonej
  • 1 łyżka masła
  • po 3 listki laurowe kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Składniki - sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu, np. light
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, np. gruboziarnista
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchew, seler, białą część pora, pietruszkę obierz, oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz. Włóż umyte mięso i włoszczyznę. Gotuj 10 min. Dodaj obrane topinambury i gotuj jeszcze 10 minut. 

2. Warzywa i mięso odcedź, zostaw do ostudzenia. Odłóż por. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną kalarepkę, paseczki papryki i zielonej części pora. Wymieszaj i wstaw do lodówki. 

3. Rozpuść masło, wrzuć cebulkę i wyciśnięty czosnek, podsmaż. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulką i zapiecz w 170 st. przez 15 minut. Zrób sos: zmiksuj białą część pora z jogurtem, majonezem, śmietaną i musztardą. 

4. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszaj z sosem. Posyp wiórkami parmezanu. Na wierzchu rozłóż pokrojoną, jeszcze ciepłą pierś z kurczaka. Podawaj od razu, np. z grzankami z pieczywa razowego.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy