Jarzynowy miks z kurczakiem
Obiad, który przygotujesz w mig

Składniki
- 1 średni seler
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3–4 małe topinambury
- 1 cały por
- 1 kalarepka
- 1/2 żółtej papryki
- 1 duża pierś z kurczaka
- wiórki parmezanu
- 3 łyżki cebulki suszonej
- 1 łyżka masła
- po 3 listki laurowe kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu, np. light
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1/4 cytryny
- sól, np. gruboziarnista
- mielony biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchew, seler, białą część pora, pietruszkę obierz, oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz. Włóż umyte mięso i włoszczyznę. Gotuj 10 min. Dodaj obrane topinambury i gotuj jeszcze 10 minut. 2. Warzywa i mięso odcedź, zostaw do ostudzenia. Odłóż por. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną kalarepkę, paseczki papryki i zielonej części pora. Wymieszaj i wstaw do lodówki. 3. Rozpuść masło, wrzuć cebulkę i wyciśnięty czosnek, podsmaż. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulką i zapiecz w 170 st. przez 15 minut. Zrób sos: zmiksuj białą część pora z jogurtem, majonezem, śmietaną i musztardą. 4. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszaj z sosem. Posyp wiórkami parmezanu. Na wierzchu rozłóż pokrojoną, jeszcze ciepłą pierś z kurczaka. Podawaj od razu, np. z grzankami z pieczywa razowego.