Jarzynowy miks z kurczakiem
Obiad, który przygotujesz w mig
Sposób przygotowania
1. Marchew, seler, białą część pora, pietruszkę obierz, oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz. Włóż umyte mięso i włoszczyznę. Gotuj 10 min. Dodaj obrane topinambury i gotuj jeszcze 10 minut.
2. Warzywa i mięso odcedź, zostaw do ostudzenia. Odłóż por. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną kalarepkę, paseczki papryki i zielonej części pora. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
3. Rozpuść masło, wrzuć cebulkę i wyciśnięty czosnek, podsmaż. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulką i zapiecz w 170 st. przez 15 minut. Zrób sos: zmiksuj białą część pora z jogurtem, majonezem, śmietaną i musztardą.
4. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszaj z sosem. Posyp wiórkami parmezanu. Na wierzchu rozłóż pokrojoną, jeszcze ciepłą pierś z kurczaka. Podawaj od razu, np. z grzankami z pieczywa razowego.