Składniki na 6 porcji: - 6 jajek, - 6 plastrów zrazówki górnej, - sól, pieprz, - 2 łyżki średnio-ostrej musztardy, - 6 plastrów wędzonego boczku, - 2 łyżki oliwy, - 2 cebule, - łyżka przecieru pomidorowego, - 800 g ziemniaków, - pęczek marchewki, - główka kapusty, - 50 g masła, - łyżka maki, - pęczek pietruszki Przygotowanie: Jajka gotować 8 minut. Obrać. Mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym plastrze mięsa układać plaster boczku i jako, rolować, spinać wykałaczkami. Olej rozgrzać na patelni i obsmażać roladki. Dodać jedną pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przecier pomidorowy. Dolać 3/4 l wody zagotować i gotować co najmniej godzinę. Ziemniaki gotować w mundurkach 20 minut, odcedzić obrać i pokroić w grube plastry. Marchewki obrać, ale zostawić kawałki natki. Gotować 12 minut. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobna kostkę, zeszklić na maśle (20 g), dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 5 łyżek wody i dusić jeszcze 5 minut. Roladki wyjąć z sosu, trzymać w cieple. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć sos, ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę posiekać. 30 g masła roztopić i odgrzać na nim ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, posypać zieloną. Jaskółcze gniazda poprzekrawać, podawać z sosem i warzywami. Osobno podawać podsmażone ziemniaczki. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal