Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

Risotto
Risotto 123RF/PICSEL

Czerwone risotto

Składniki

  • 2 pęczki botwinki z dużymi buraczkami
  • 40 dag ryżu na risotto
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • mała szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan
  • 1 szkl. bulionu
  • rukola
4 porcji

Sposób przygotowania

Jak dobrze zrobić risotto?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Kapuśniak
Kapuśniak123RF/PICSEL

Kapuśniaczek z pieczenią

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 50 dag pieczeni wieprzowej (np. karkówki, schabu)
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 biała cebula
  • po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • 1 łyżka jogurtu typu greckiego 0%
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oleju
6 porcji

Sposób przygotowania

Potrawka z mięsem
Potrawka z mięsem123RF/PICSEL

Potrawka na wędzonce

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 40 dag żeberek wędzonych
  • 15 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • po szczypcie mielonej kurkumy i kminku
  • sól
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • olej rzepakowy do smażenia
7-8 porcji

Sposób przygotowania

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Sznycle z kapustą
Sznycle z kapustą123RF/PICSEL

Sznycle z jarzynami

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 sznycle z indyka
  • 15 małych pomidorków
  • 5-6 ugotowanych średnich ziemniaków
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?