Reklama

Reklama

Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

Przygotuj je krok po kroku!

Czerwone risotto

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 pęczki botwinki z dużymi buraczkami
  • 40 dag ryżu na risotto
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • mała szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan
  • 1 szkl. bulionu
  • rukola

Sposób przygotowania

1. Botwinkę oczyść. Buraczki posiekaj, podduś na 1 łyżce masła z octem i miodem. Liście botwinki poszatkuj, dorzuć do buraczków. Wlej 1/2 bulionu, duś, aż buraczki będą miękkie, zmiksuj. 

2. Czerwoną cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podduś na szklisto na reszcie masła. Dodaj opłukany i osączony ryż, smaż 2 minuty. Wlej połowę wina i duś, skrapiając resztą wina. 

3. Gdy ryż wchłonie wino, dodaj mus z botwinki, szałwię, gałkę i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. Duś, dolewając po 2-3 łyżki bulionu, aż ryż stanie się miękki i kremowy. 

4. Orzechy posiekaj (możesz je wcześniej zrumienić na oliwie). Dodaj na końcu do risotto. Delikatnie je wymieszaj i przełóż na podgrzane talerze. Posyp parmezanem i udekoruj rukolą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje