Jednogarnkowe dania z kaszą

Smaczne, sycące i bardzo zdrowe!

Kaszotto z jajkami
Kaszotto z jajkami123RF/PICSEL

Patelnia z sadzonymi jajkami

Sposób przygotowania

1. Pieczarki oczyść, ew. opłucz, potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Kiełbasę pokrój w kosteczkę. 

2. Kaszę wsyp na patelnię z wysokim brzegiem. Mieszając, praż ją 2-3 minuty. Dolej olej. Wrzuć pieczarki oraz wędlinę. Smaż, dalej 1-2 minuty. Następnie dodaj cebulki dymek oraz papryki. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką. Duś ok. 15 minut. Ponownie przypraw na pikantnie. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z jajkami sadzonymi.

Kasza z mięsem
Kasza z mięsem123RF/PICSEL

Gryczane kaszotto z mięsem

1. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Pora oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp je solą, pieprzem oraz oregano. Odłóż w chłodne miejsce. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż plasterki pora oraz mięso. Smaż, aż stanie się ono rumiane. Wtedy dosyp kaszę. Całość zalej bulionem grzybowym. Przypraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem. Kaszotto duś pod przykryciem 15-20 minut.

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas