Jednogarnkowe dania z kaszą
Smaczne, sycące i bardzo zdrowe!

Patelnia z sadzonymi jajkami
Składniki
- 2 szkl. kaszy gryczanej
- 40 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 pęczek dymek ze szczypiorkiem
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 20 dag podsuszanej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- cząber; dodatkowo: 4 jajka sadzone
Sposób przygotowania
1. Pieczarki oczyść, ew. opłucz, potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Kiełbasę pokrój w kosteczkę. 2. Kaszę wsyp na patelnię z wysokim brzegiem. Mieszając, praż ją 2-3 minuty. Dolej olej. Wrzuć pieczarki oraz wędlinę. Smaż, dalej 1-2 minuty. Następnie dodaj cebulki dymek oraz papryki. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką. Duś ok. 15 minut. Ponownie przypraw na pikantnie. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z jajkami sadzonymi.

Gryczane kaszotto z mięsem
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por (tylko biała część)
- 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 szkl. bulionu grzybowego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
1. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Pora oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp je solą, pieprzem oraz oregano. Odłóż w chłodne miejsce. 2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż plasterki pora oraz mięso. Smaż, aż stanie się ono rumiane. Wtedy dosyp kaszę. Całość zalej bulionem grzybowym. Przypraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem. Kaszotto duś pod przykryciem 15-20 minut.