Jednogarnkowe dania z kurczakiem

Takie apetyczne, a wyjątkowo proste. Tak lekkie, a jednak bardzo sycące. Równie smakowite na ciepło i na zimno. Obiad idealny na lato!

Risotto
Risotto123RF/PICSEL

Risotto z cukinią

Sposób przygotowania

1. Czerwony ryż opłucz na sitku i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie. W tym czasie cebule obierz, pokrój w plasterki. Cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj solą, pieprzem, przyprawą curry oraz czosnkiem. Pokrój w kostkę. 

2. Na dużej patelni albo w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju z masłem. Wrzuć kawałeczki kurczaka, smaż 2 minuty, mieszając. Potem dodaj cebulę. Smaż kolejne 2 minuty. Na patelnię z mięsem wsyp ryż. Zalej ok. 1 szkl. wody. Duś na małym płomieniu, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Dolej jeszcze 1 szkl. wody. Duś dalej pod przykryciem ok. 30 minut. 

3. Ok. 10 minut przed końcem duszenia dołóż cukinie. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.  

Potrawka drobiowa
Potrawka drobiowa123RF/PICSEL

Potrawka z marchewką

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Posyp przyprawami, wetrzyj je w mięso. Włóż na godzinę do lodówki. 

2. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Rozmaryn opłucz, gałązki porwij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Dołóż cebule, marchewki i rozmaryn. Podlej 1/2 szkl. wody. Duś pod przykryciem 30-35 minut. Przed podaniem posyp marynowanymi ziarenkami czerwonego pieprzu.

Kurczak z papryką
Kurczak z papryką123RF/PICSEL

Paprykarz na pikantnie

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Posyp je solą i pieprzem. Oprósz mąką. Pomidory umyj, sparz, obierz, oczyść z pestek. Papryki rozetnij, usuń środki. Strąki opłucz, osusz, potnij w paseczki. 

2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kurczaka. Smaż, aż się zrumieni. Potem dodaj paprykę i podlej całość bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Duś 20 minut. Dołóż pomidory. Ponownie przypraw i duś jeszcze 10 minut. Gotowe danie posyp listkami natki.


Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas