Reklama

Reklama

Jednogarnkowe dania z kurczakiem

Takie apetyczne, a wyjątkowo proste. Tak lekkie, a jednak bardzo sycące. Równie smakowite na ciepło i na zimno. Obiad idealny na lato!

Risotto z cukinią

Składniki

  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 1 szkl. ryżu (np. czerwonego)
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 młode cukinie

Składniki - dodatki

  • sól, pieprz
  • przyprawa curry proszku, 2 łyżeczki masła
  • olej do smażenia,
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Czerwony ryż opłucz na sitku i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie. W tym czasie cebule obierz, pokrój w plasterki. Cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj solą, pieprzem, przyprawą curry oraz czosnkiem. Pokrój w kostkę. 

2. Na dużej patelni albo w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju z masłem. Wrzuć kawałeczki kurczaka, smaż 2 minuty, mieszając. Potem dodaj cebulę. Smaż kolejne 2 minuty. Na patelnię z mięsem wsyp ryż. Zalej ok. 1 szkl. wody. Duś na małym płomieniu, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Dolej jeszcze 1 szkl. wody. Duś dalej pod przykryciem ok. 30 minut. 

3. Ok. 10 minut przed końcem duszenia dołóż cukinie. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje