Jednogarnkowe dania z kurczakiem
Takie apetyczne, a wyjątkowo proste. Tak lekkie, a jednak bardzo sycące. Równie smakowite na ciepło i na zimno. Obiad idealny na lato!

Risotto z cukinią
Składniki
- 40 dag fileta z kurczaka
- 1 szkl. ryżu (np. czerwonego)
- 2 małe czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 młode cukinie
- dodatki
- sól, pieprz
- przyprawa curry proszku, 2 łyżeczki masła
- olej do smażenia,
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Czerwony ryż opłucz na sitku i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie. W tym czasie cebule obierz, pokrój w plasterki. Cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj solą, pieprzem, przyprawą curry oraz czosnkiem. Pokrój w kostkę. 2. Na dużej patelni albo w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju z masłem. Wrzuć kawałeczki kurczaka, smaż 2 minuty, mieszając. Potem dodaj cebulę. Smaż kolejne 2 minuty. Na patelnię z mięsem wsyp ryż. Zalej ok. 1 szkl. wody. Duś na małym płomieniu, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Dolej jeszcze 1 szkl. wody. Duś dalej pod przykryciem ok. 30 minut. 3. Ok. 10 minut przed końcem duszenia dołóż cukinie. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Potrawka z marchewką
Składniki
- 1 sprawiony kurczak
- 4 większe marchewki
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 cebule
-dodatki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- marynowany czerwony pieprz do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Posyp przyprawami, wetrzyj je w mięso. Włóż na godzinę do lodówki. 2. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Rozmaryn opłucz, gałązki porwij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Dołóż cebule, marchewki i rozmaryn. Podlej 1/2 szkl. wody. Duś pod przykryciem 30-35 minut. Przed podaniem posyp marynowanymi ziarenkami czerwonego pieprzu.

Paprykarz na pikantnie
Składniki
- 1 sprawiony kurczak
- po 2 czerwone i żółte papryki
- 2 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- dodatki
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Posyp je solą i pieprzem. Oprósz mąką. Pomidory umyj, sparz, obierz, oczyść z pestek. Papryki rozetnij, usuń środki. Strąki opłucz, osusz, potnij w paseczki. 2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kurczaka. Smaż, aż się zrumieni. Potem dodaj paprykę i podlej całość bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Duś 20 minut. Dołóż pomidory. Ponownie przypraw i duś jeszcze 10 minut. Gotowe danie posyp listkami natki.