Jednogarnkowe dania z wędliną

Są pyszne i sycące!

Potrawka z fasolą
Potrawka z fasolą123RF/PICSEL

Potrawka z fasolką

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę, wycinając twarde środki. Sok pomidorowy podgrzej z sosem sojowym i z bulionem. Dolej 2 łyżki oleju i wrzuć pomidory. Dopraw czosnkiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. 

2. Oddzielnie ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Seler umyj, ściągnij twarde włókna i pokrój go na kawałeczki (możesz podsmażyć je oleju lub dodać do sosu bez podsmażania, ograniczając kalorie). w Do sosu dołóż majeranek i fasolkę (tę z puszki dobrze jest wcześniej przelać na sitku zimną wodą, a następnie dobrze ją osączyć).

3. Podgrzej 10 minut, by fasolka się zagrzała. Na końcu dorzuć salami pokrojone w półplasterki. Podgrzej jeszcze przez kilka minut. Z sosu wyjmij gałązki majeranku - trzeba go gotować krótko, by nie stracił swoich właściwości wspomagających trawienie. 

4. Potrawkę przełóż do ogrzanych miseczek. Możesz ją udekorować i posypać drobniutko pokrojoną papryką w 3 kolorach lub posiekaną natką selera.

Gulasz z kiełbasą
Gulasz z kiełbasą123RF/PICSEL

Mięsny miszmasz na pikantnie

Sposób przygotowania

1. Podgrzej 1 szklankę bulionu, np. z kostki. Wmiksuj pastę ajwar, koncentrat i sos sojowy. Dopraw przyprawami. Podgrzewaj na małym ogniu. Cebule obierz i pokrój na ósemki. Pieczeń pokrój na kawałki i dodaj z cebulami do bulionu. Duś pod przykryciem. 

2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wszystkie papryki umyj i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Podsmaż przez minutę. Zdejmij z ognia i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni podsmaż natomiast pokrojoną kiełbasę i razem z paprykami dołóż do bulionu. 

3. Natkę umyj, osusz i oberwij same listki. Posiekaj je. Ser zetrzyj na drobnej tarce i ulep z niego kuleczki (nie muszą być bardzo ścisłe). 

4. Warzywa z mięsem przełóż do miseczek. Podlej bardzo gorącym sosem i wrzuć kulki serowe. Gdy lekko się rozpuszczą, posyp natką.

Makaron z kiełbaską
Makaron z kiełbaską123RF/PICSEL

Makaron bavette z patelni

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Potnij na kawałki, wykrawając twarde środki. Wrzuć na łyżeczkę oleju, dodaj pokrojoną marynowaną paprykę i pesto. Podgrzej 5 min na małym ogniu i krótko zmiksuj, by zostały malutkie kawałeczki pomidorów. Dopraw papryką, oregano, chili, kozieradką, solą i pieprzem. Podgrzewaj na malutkim ogniu. 

2. Makaron ugotuj al dente w wodzie osolonej solą ziołową. Odcedź go na sitku, ale nie przelewaj zimną wodą - dzięki temu sos lepiej się "przyklei". Odlej 1/3 szkl. wody z gotowania. Makaron wymieszaj w garnku z parmezanem.

3. Na suchą patelnię wrzuć pokrojoną kiełbasę - może to być ostra kiełbasa węgierska lub zwykła, np. podwawelska (jeśli lubisz, wymieszaj ją wcześniej z łyżeczką pasty ajwar lub keczupu). Podsmaż przez minutę. Do kiełbasy dodaj szalotki i pokrojoną w paseczki paprykę. Podgrzej przez 2 min i zdejmij z patelni, by papryka pozostała chrupka. 

4. Do makaronu dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj. Dołóż kiełbasę z papryką. Ew. rozrzedź wodą z makaronu. Wyłóż na talerze i posyp umytą, osuszoną i posiekaną natką. Możesz ją wymieszać z pokrojonymi listkami świeżej bazylii lub rukoli.

Risotto
Risotto123RF/PICSEL

Risotto cebulowo-porowe

Sposób przygotować

1. Pomidor sparz i obierz ze skórki. Wytnij twardy głąb, resztę wrzuć do blendera i zmiksuj. Por umyj i potnij w grubsze talarki. Szalotki obierz i podziel na połówki lub ćwiartki. Pieczeń pokrój na mniejsze kawałeczki, a kiełbasę w plasterki. 

2. W płaskim garnku z szerokim dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć por i szalotki. Wymieszaj i polej octem balsamicznym (dobrze sprawdzi się także słodki sos sojowy lub sos ostrygowy - uważaj jednak wtedy z ilością dodawanej soli!). Dodaj zmiksowany pomidor. Dopraw wszystko chili, kminkiem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Wymieszaj.

3. Duś pod przykryciem ok. 5 min. Papryczki pokrój na połówki lub w plasterki. Do garnka włóż pokrojoną pieczeń oraz kiełbasę, dodaj papryczki, wsyp ryż (możesz go ew. zastąpić ugotowanym wcześniej grubym kuskusem). Wszystko dokładnie wymieszaj (ew. podlej odrobiną wody lub bulionu). Duś przez ok. 15 minut - składniki powinny dobrze się podgrzać, ale nie rozpaść. 

4. Miseczki przelej wrzącą wodą, by się ogrzały. Na dno każdej możesz wyłożyć listki świeżego szpinaku lub porwanej sałaty rzymskiej. Rozłóż gorące risotto. Udekoruj, np. listkami bazylii.  

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas