Reklama

Reklama

Jednogarnkowe dania z wędliną

Są pyszne i sycące!

Potrawka z fasolką

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 10 dag salami w plasterkach
  • 2 duże pomidory
  • 3/4 szkl. świeżej ugotowanej fasolki lub odcedzonej z puszki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta kminku lub kozieradki
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę, wycinając twarde środki. Sok pomidorowy podgrzej z sosem sojowym i z bulionem. Dolej 2 łyżki oleju i wrzuć pomidory. Dopraw czosnkiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. 

2. Oddzielnie ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Seler umyj, ściągnij twarde włókna i pokrój go na kawałeczki (możesz podsmażyć je oleju lub dodać do sosu bez podsmażania, ograniczając kalorie). w Do sosu dołóż majeranek i fasolkę (tę z puszki dobrze jest wcześniej przelać na sitku zimną wodą, a następnie dobrze ją osączyć).

3. Podgrzej 10 minut, by fasolka się zagrzała. Na końcu dorzuć salami pokrojone w półplasterki. Podgrzej jeszcze przez kilka minut. Z sosu wyjmij gałązki majeranku - trzeba go gotować krótko, by nie stracił swoich właściwości wspomagających trawienie. 

4. Potrawkę przełóż do ogrzanych miseczek. Możesz ją udekorować i posypać drobniutko pokrojoną papryką w 3 kolorach lub posiekaną natką selera.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje