Jednogarnkowe dania z wędliną

Potrawka z fasolą
Potrawka z fasolą123RF/PICSEL

Potrawka z fasolką

Składniki

  • 10 dag salami w plasterkach
  • 2 duże pomidory
  • 3/4 szkl. świeżej ugotowanej fasolki lub odcedzonej z puszki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta kminku lub kozieradki
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • olej z pestek winogron
4 porcji

Sposób przygotowania

Gulasz z kiełbasą
Gulasz z kiełbasą123RF/PICSEL

Mięsny miszmasz na pikantnie

Składniki

  • 30 dag paprykowej kiełbasy
  • po 1 białej i czerwonej papryce
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 plastry dowolnej pieczeni mięsnej
  • 15 dag ostrego żółtego sera (w kawałku)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka paprykowej pasty ajwar
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • pieprz ziołowy
  • bulion mięsny
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Makaron z kiełbaską
Makaron z kiełbaską123RF/PICSEL

Makaron bavette z patelni

Składniki

  • 40 dag kiełbasy
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 plastry marynowanej papryki
  • 2 obrane i posiekane szalotki
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonego chili
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól ziołowa
  • mielony czarny pieprz
  • 40 dag makaronu bavette
  • olej

Sposób przygotowania

Risotto
Risotto123RF/PICSEL

Risotto cebulowo-porowe

Składniki

  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 8 małych papryczek, np. czereśniowych
  • biała część średniego pora
  • 4 szalotki
  • 1,5 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 plaster pieczeni drobiowej
  • 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • lub wędzonej mielonej papryki
  • po szczypcie mielonego kminku i kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej
4 porcji

Sposób przygotować

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?