Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Bez niej letni jadłospis nie istnieje. Fasolka szparagowa z bułką tartą to kulinarny klasyk, od którego trudno się oderwać. Oto wizytówka prawdziwie domowej kuchni. Jędrna fasolka otoczona złocistym płaszczykiem świetnie smakuje jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do dania głównego. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić. W naszym poradniku znajdziesz również bardziej orientalny pomysł na fasolkę szparagową. Do dzieła!

Jak przygotować fasolkę szparagową?
Jak przygotować fasolkę szparagową?123RF/PICSEL

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą

Zastanawiasz się, jaka fasolka będzie najlepsza — żółta czy zielona? Mamy dobrą wiadomość, oba rodzaje nadają się do przygotowania tej smacznej przekąski, więc możesz w pełni wykorzystać zrobione w warzywniaku zakupy lub zbiory z własnej grządki. Kluczowym etapem, decydującym o walorach dania, będzie gotowanie fasolki szparagowej. Powinna zmięknąć, ale nadal pozostać jędrna. Jak się za to zabrać?

  • Fasolkę umyj i odetnij końcówki.
  • Ugotuj ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jak długo gotuje się fasolkę szparagową? Powinno zająć to 3-4 minuty.
  • Odcedź na sitku i zalej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania.
  • Na patelni rozgrzej masło, następnie wrzuć fasolkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu.
  • Na koniec wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Całość podsmażaj do momentu, aż bułka apetycznie się zarumieni.
Najlepszy przepis na fasolkę szparagowąInteria Kulinaria

Fasolka szparagowa z sezamem

Wielu z nas może jeszcze nie znać takiego wydania popularnego produktu. Zastanawiając się nad tym, jak przyrządzić fasolkę szparagową, czasem warto odejść od tradycyjnych receptur na rzecz skosztowania mniej oczywistych połączeń smakowych. Przepis na fasolkę szparagową z sezamem urozmaici letni jadłospis i rozbudzi kulinarną kreatywność.

  • Pierwszy etap wygląda tak samo, jak w tradycyjnym przepisie. Fasolkę należy umyć, pozbawić końcówek, ugotować i odcedzić.
  • Rozgrzej suchą patelnię i upraż łyżkę ziaren sezamu. Może być biały lub czarny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć obu rodzajów, tworząc kolorowy miks. Prażenie zakończ, gdy wyczujesz delikatny, orzechowy aromat. Przesyp ziarna do miseczki.
  • Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż posiekany drobno ząbek czosnku. Jeśli masz ochotę na bardziej intensywne nuty, dodaj również łyżeczkę tartego imbiru. Aromat unoszący się w kuchni rozbudzi kubki smakowe!
  • Po chwili dodaj fasolkę szparagową i smaż przez 3 minuty.
  • Do zawartości patelni wsyp pół łyżeczki brązowego cukru oraz odrobinę zmielonego pieprzu — jego ilość zależy od twoich preferencji. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Fasolkę przełóż na talerze, posyp obficie sezamem. Możesz również skropić ją sosem sojowym. Smacznego!

Jakie przyprawy pasują do fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa będzie podstawą pysznych dań wakacyjnych
Fasolka szparagowa będzie podstawą pysznych dań wakacyjnych123RF/PICSEL

Letnie miesiące to kapitalna okazja do odkrywania nowych smaków i podawania dobrze znanych dań w nietypowych wydaniach. Niech twoje eksperymenty nie ominą także fasolki szparagowej. Dzięki dodatkom za każdym razem może smakować nieco inaczej. Czym przyprawiać fasolkę szparagową? W swoim kuchennym arsenale uwzględnij:

  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylię,
  • rozmaryn.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas