Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Jak przygotować fasolkę szparagową?
Jak przygotować fasolkę szparagową?123RF/PICSEL

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą

  • Fasolkę umyj i odetnij końcówki.
  • Ugotuj ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jak długo gotuje się fasolkę szparagową? Powinno zająć to 3-4 minuty.
  • Odcedź na sitku i zalej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania.
  • Na patelni rozgrzej masło, następnie wrzuć fasolkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu.
  • Na koniec wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Całość podsmażaj do momentu, aż bułka apetycznie się zarumieni.
Najlepszy przepis na fasolkę szparagowąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Fasolka szparagowa z sezamem

  • Pierwszy etap wygląda tak samo, jak w tradycyjnym przepisie. Fasolkę należy umyć, pozbawić końcówek, ugotować i odcedzić.
  • Rozgrzej suchą patelnię i upraż łyżkę ziaren sezamu. Może być biały lub czarny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć obu rodzajów, tworząc kolorowy miks. Prażenie zakończ, gdy wyczujesz delikatny, orzechowy aromat. Przesyp ziarna do miseczki.
  • Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż posiekany drobno ząbek czosnku. Jeśli masz ochotę na bardziej intensywne nuty, dodaj również łyżeczkę tartego imbiru. Aromat unoszący się w kuchni rozbudzi kubki smakowe!
  • Po chwili dodaj fasolkę szparagową i smaż przez 3 minuty.
  • Do zawartości patelni wsyp pół łyżeczki brązowego cukru oraz odrobinę zmielonego pieprzu — jego ilość zależy od twoich preferencji. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Fasolkę przełóż na talerze, posyp obficie sezamem. Możesz również skropić ją sosem sojowym. Smacznego!

Jakie przyprawy pasują do fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa będzie podstawą pysznych dań wakacyjnych
Fasolka szparagowa będzie podstawą pysznych dań wakacyjnych123RF/PICSEL
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylię,
  • rozmaryn.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?