Ta zupa jest orzeźwiająca i pyszna. Dostarczy niezbędnego błonnika i witamin

Chłodnik to zupa idealna nie tylko na upał
Chłodnik to zupa idealna nie tylko na upał 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść chłodnik?

Zobacz również:

    Chłodnik zazwyczaj oparty jest na kefirze lub jogurcie naturalnym
    Chłodnik zazwyczaj oparty jest na kefirze lub jogurcie naturalnym123RF/PICSEL

    Jak zrobić pyszny chłodnik?

    Przepis na chłodnik z buraków

    • 1 kefir lub jogurt naturalny
    • 4 duże buraki
    • 1 zielonego ogórka
    • jajek na twardo
    • świeży koperek
    1. Buraki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do ostudzenia
    2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki
    3. Zielonego ogórka ścieramy na grubych oczkach na tarce, a koperek siekamy
    4. Buraki kroimy natomiast w kostkę
    5. Do chłodnego wywaru dodajemy warzywa wraz z częścią ziół
    6. Dolewamy kefiru bądź jogurt i łączymy ze sobą
    Chłodnik z buraka
    Chłodnik z buraka123RF/PICSEL

    Przepis na chłodnik ogórkowy

    • 2 dużych ogórków zielonych
    • 1 kefiru lub jogurtu naturalnego
    • jajek na twardo
    • 1 ząbku czosnku
    • koperku
    • wywaru z marchwi i pietruszki
    Biały chłodnik z ogórkami
    Biały chłodnik z ogórkamiPicsel123RF/PICSEL
    1. Na początek należy przygotować wywar warzywny, który następnie zostawiamy do wystygnięcia
    2. Obrane ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, a koperek siekamy
    3. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki i część koperku
    4. Całość zalewamy kefirem lub jogurtem
    „Ewa gotuje”: Chłodnik bazyliowyPolsatPolsat