Ta zupa jest orzeźwiająca i pyszna. Dostarczy niezbędnego błonnika i witamin

Chłodnik to zupa idealna nie tylko na upał
Chłodnik to zupa idealna nie tylko na upał 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść chłodnik?

Chłodnik zazwyczaj oparty jest na kefirze lub jogurcie naturalnym
Chłodnik zazwyczaj oparty jest na kefirze lub jogurcie naturalnym123RF/PICSEL

Jak zrobić pyszny chłodnik?

Przepis na chłodnik z buraków

  • 1 kefir lub jogurt naturalny
  • 4 duże buraki
  • 1 zielonego ogórka
  • jajek na twardo
  • świeży koperek
  1. Buraki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do ostudzenia
  2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki
  3. Zielonego ogórka ścieramy na grubych oczkach na tarce, a koperek siekamy
  4. Buraki kroimy natomiast w kostkę
  5. Do chłodnego wywaru dodajemy warzywa wraz z częścią ziół
  6. Dolewamy kefiru bądź jogurt i łączymy ze sobą
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka123RF/PICSEL

Przepis na chłodnik ogórkowy

  • 2 dużych ogórków zielonych
  • 1 kefiru lub jogurtu naturalnego
  • jajek na twardo
  • 1 ząbku czosnku
  • koperku
  • wywaru z marchwi i pietruszki
Biały chłodnik z ogórkami
Biały chłodnik z ogórkamiPicsel123RF/PICSEL
  1. Na początek należy przygotować wywar warzywny, który następnie zostawiamy do wystygnięcia
  2. Obrane ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, a koperek siekamy
  3. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki i część koperku
  4. Całość zalewamy kefirem lub jogurtem
„Ewa gotuje”: Chłodnik bazyliowyPolsatPolsat