Jedwabista konsystencja i słodki smak. Mleko skondensowane w domowych przepisach
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Długie odparowywanie wody z mleka sprawia, że otrzymujemy produkt uboczny w postaci mleka skondensowanego. Raczej mało kto przygotowuje je sam w domu, częściej sięgamy po opcje dostępne w sklepach. Na półkach możemy znaleźć dwa rodzaje składnika – w wersji słodzonej lub bez dodatku cukru. Jak wykorzystać produkt w domowej kuchni, by podbić serca smakoszy? Sprawdź teraz.
Domowe krówki z mleka skondensowanego
Intensywnie mleczny smak, kruche na zewnątrz i przyjemnie ciągnące się w środku. Domowe krówki to słodki deser, który przygotujemy na bazie kilku prostych składników. Wygląda niepozornie, ale zachwyca smakiem nie tylko dzieci, ale także dorosłych.
Składniki:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 20 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Podane w przepisie składniki umieszczamy w garnku lub rondelku z możliwie jak najgrubszym dnem. Taki zabieg ograniczy ryzyko przywierania oraz przypalania się masy.
- Mleko, masło, cukier zwykły oraz waniliowy gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Całość najlepiej mieszać za pomocą metalowej łyżki.
- Kiedy zawartość garnka nabierze beżowego koloru, wylewamy ją do kwadratowej foremki wyłożonej przezroczystą folią spożywczą.
- Delikatnie potrząsamy, by pozbyć się bąbelków powietrza, a następnie pozostawiamy na blacie do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy masa krówkowa będzie już chłodna, wkładamy ją na 8-10 godzin do lodówki. Dzięki temu nabierze bardziej zbitej konsystencji.
- Po upływie wyznaczonego czasu delikatnie kroimy masę za pomocą ostrego noża, a następnie każdą krówkę zawijamy w ozdobny papierek lub kawałki papieru do pieczenia.
- Krówkami zajadamy się od razu po przygotowaniu lub przechowujemy je w lodówce. Im dłużej poleżą, tym bardziej kruche się staną. Smacznego!
Hiszpańskie café bombón
Obco brzmiąca nazwa natychmiast przyciąga wzrok miłośników kawy. Być może jest to propozycja podania ulubionego napoju, z którą nie mieli wcześniej od czynienia. Café bombón to nic innego jak tradycyjne espresso podane z dodatkiem mocno słodkiego mleka skondensowanego. Drugi człon nazwy bombón oznacza czekoladkę lub pralinkę, co doskonale oddaje charakter napoju.
Składniki:
- 60 ml podwójnego espresso
- 60 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
- Do niewielkiej i przezroczystej szklanki wlewamy porcję mleka skondensowanego. W kolejnym kroku ostrożnie dolewamy kawę, pilnując, by nie doszło do pomieszania warstw.
- Opcjonalnie możemy udekorować przysmak odrobiną domowej bitej śmietany lub spienionym mlekiem. Napój podajemy na ciepło. Smacznego!
Oryginalny przepis na café bombón zakłada trzymanie się proporcji kawy i mleka w stosunku 1:1. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami takiej dawki słodyczy, możemy swobodnie modyfikować zalecenia. Intensywną słodkość zmniejszymy zalewając jedną porcję mleka dwiema porcjami kawy.
Sprawdź: Kawa z "wkładką". Szczypta przyprawy podkręci metabolizm, rozprawi się z tłuszczem na brzuchu
Tres leches - ciasto potrójnie mleczne
Mieszkańcy gorących krajów latynoskich rozsmakowali się w cieście nazywanym potocznie tres leches, czyli potrójnie mlecznym. Jego sekretem jest niesamowicie delikatny i rozpływający się w ustach biszkopt, nasączony po pieczeniu trzema rodzajami mleka. Wyjątkowość przepisu tkwi w prostocie, którą podbija jedynie dekoracja z ubitej śmietany oraz sezonowych owoców. Trudno przejść obojętnie obok takiego połączenia.
Składniki na biszkopt:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 5 dużych jajek
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 70 ml mleka
Składniki na poncz:
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
- 375 g śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 500 g ulubionych owoców,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 st. C, a następnie tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do czystej miski.
- Miękkie masło wkładamy do misy miksera, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i ucieramy na gładką masę. W kolejnym kroku pojedynczo dodajemy żółtka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do masy dolewamy mleko i miksujemy na wolnych obrotach. Na pierwszy rzut oka ciasto może wyglądać na zwarzoną, jednak to naturalne zachowanie składników.
- Następnie do mokrych składników dodajemy sypkie i krótko mieszamy. Na sam koniec przechodzimy do ubicia sztywnej piany z białek, którą delikatnie musimy wmieszać do ciasta.
- Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut, do uzyskania suchego patyczka. Po upływie wyznaczonego czasu pozostawiamy biszkopt do ostudzenia przez 15 minut.
- W misce mieszamy ze sobą śmietankę, mleko oraz oba mleka skondensowane - słodzone i niesłodzone. Tym sposobem otrzymujemy nasączenie do ciasta.
- Przestudzone, ale delikatnie ciepłe ciasto przekładamy na paterę, gęsto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i stopniowo polewamy mleczną mieszanką. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
- W ostatnim etapie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, wykładamy na wierzch schłodzonego ciasta, posypujemy cynamonem i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego!
Sprawdź również: