Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis

Nie masz pomysłu na letni deser? Wypróbuj ten przepis na ciasto krówkę. Ten pyszny przysmak jest połączeniem delikatnego biszkoptu i kremowego karmelu. Z pewnością zachwyci każdego fana słodkości.

Ciasto krówka to idealny pomysł na pyszny deser
Ciasto krówka to idealny pomysł na pyszny deserINTERIA.PL

Ciasto krówka to prawdziwy rarytas. Jest smakowitym połączeniem delikatnego biszkoptu i kremowego karmelu - obok tego smaku nie da się przejść obojętnie. Jeśli jesteś fanką słodkości, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na ciasto krówka - składniki

Do wykonania ciasta krówki potrzebne będą następujące składniki.

Ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
  • 3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Polewa

  • 400 g masy kajmakowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka żelatyny
  • orzechy do posypania
  • dodatkowo - 1 szklanka słodkiej herbaty

Przepis na ciasto krówka - przygotowanie

Po zebraniu potrzebnych składników wykonaj następujące kroki, aby przygotować ciasto krówka.

Biszkopt

  1. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę za pomocą miksera, a następnie dodaj żółtka. Kontynuuj miksowanie i stopniowo dodawaj cukier oraz płynny miód.
  2. Następnie wsyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszaj delikatnie, aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Przełóż ciasto biszkoptowe do blaszki o wymiarach 25/20 cm i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu ostudź biszkopt i przekrój go wzdłuż na dwie równe połówki.

Masa

  1. W misce wymieszaj mąkę z częścią mleka, a drugą część mleka wlej do garnka. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Gdy mleko się podgrzeje, wlej rozmieszaną mąkę z mlekiem i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przełóż go na talerze i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Mikserem utrzyj margarynę z cukrem waniliowym, dodając partiami przygotowany budyń. Mieszaj, aż cały budyń zostanie wykorzystany. Dodaj olejek i kontynuuj mieszanie, aż masa będzie gładka i kremowa.

Polewa

  1. W rondelku podgrzej mleko i dodaj żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj). Dodaj masę krówkową do mleka i podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.

Na koniec

  1. Umieść jeden blat biszkoptu w blaszce i nasącz go herbatą. Następnie nałóż równomierną warstwę masy krówkowej i przykryj drugim blatem biszkoptu. Ponownie nasącz herbatą.
  2. Na wierzchu ciasta rozprowadź tężejącą masę krówkową i posyp kruszonymi orzechami.
  3. Schłodź ciasto przez kilka godzin.
  4. Gotowe ciasto krówka na biszkopcie podawaj pokrojone na kawałki. 

Smacznego!

Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas