Jedz więcej grzybów, jeśli chcesz uniknąć demencji i Alzheimera

Demencja to obniżenie sprawności umysłowej, która uwydatnia się na różne sposoby między innymi pojawiają się kłopoty z wykonywaniem prostych czynności i komunikacją międzyludzką. A osoba dotknięta demencją potrzebuje nieustannej opieki. Demencja często jest niewłaściwie nazywana „starością” , a większość ludzi uważa te objawy za normalne oznaki starzenia.

grzyby
grzyby© Photogenica
demencja
© Photogenica

Jednak prawda jest taka, że nie zawsze objawy te spowodowane są przez starzenie. Na przykład, demencja naczyniowa, jest drugim najbardziej rozpowszechnionym typem demencji, który występuje po udarze. Niektórzy mylą otępienie starcze z chorobą Alzheimera, ponieważ niektóre objawy demencji i Alzheimera są takie same, ale nie można jednak mylić tych pojęć. Otępienie nie jest jednostką chorobową, tak jak Alzheimer, a obniżeniem sprawności umysłowej.

Istnieje wiele różnych warunków, które powodują objawy otępienia starczego, a do nich należą: niedobory witamin czy zaburzenia czynności tarczycy, dlatego w celu postawienia właściwej diagnozy najlepiej udać się do lekarza.

jak radzić sobie z demencją
© Photogenica

Chociaż objawy demencji mogą się zmieniać, to co najmniej dwie główne funkcje umysłowe podane niżej muszą być ograniczone, aby można uznać, że to otępienie.

Oto przykłady, które mogą być odpowiedzialne za wywołanie demencji:

- percepcja wzrokowa

- komunikacja i język

- rozumowanie i sąd

- pamięć

- zdolność do koncentracji

Zmiany w mózgu odpowiedzialne za wystąpienie demencji są trwałe i mają tendencję do pogarszania się z biegiem czasu. Natomiast problemy z pamięcią i myśleniem spowodowane następującymi warunkami może poprawić stan zdrowia, jeżeli przyczyny będą w porę zdiagnozowane.

pieczarki
© Photogenica

Oto przykłady:

- problemy z tarczycą

- niedobór witamin

- depresja

- efekty uboczne leków

- nadmierne spożywanie alkoholu

grzyby
© Photogenica

Według badań okazuje się, że niektóre grzyby jadalne zawierają bioaktywne składniki, które pomagają zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, do których należą: demencja i Alzheimer. Badania te są pierwszymi badaniami wykonanymi w celu poznania potencjalnej roli grzybów w żywności, którego efektem ma być opóźnienie wystąpienia tej choroby.

grzyby demencja
© Photogenica

Grzyby były wykorzystywane przez wiele lat, ze względu na walory smakowe jak i ze względu na właściwości lecznicze, które nam oferują. Grzyby jadalne posiadają duże ilości witaminy D i są zdolne do stymulowania układu odpornościowego. Właściwości przeciwzapalne mogą działać korzystnie u pacjentów cierpiących na niewydolność nerek, udar mózgu, czy reumatoidalne zapalenie stawów i astmę. Oczywiście nie wszystkie grzyby są zdrowe i bezpieczne do spożycia. Okazuje się, że spożywanie pewnej grupy grzybów zawierających psilocybinę zapewnia krótkotrwałe rozjaśnienie umysłu. Badania naukowe nad właściwościami medycznymi grzybów pozwalają stwierdzić, że niektóre grzyby mają zdolność do leczenia osób z depresją lub złagodzić psychologiczne skutki raka.