Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.

Tagliatelle z grzybami
Tagliatelle z grzybamimateriały prasowe

Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 150 g boczku z komina np. ZM Pekpol
  • 2 średnie cebule
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser np. Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę podduszamy. Następnie wszystko zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym serem.

Fritatta z grzybami
Fritatta z grzybamimateriały prasowe

Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki

  • 6 jajek
  • 100 g boczku z komina np. ZM Pekpol
  • 250 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 250 g brokułów
  • garść liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania

Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.

Świderki z kurkami
Świderki z kurkamimateriały prasowe

Makaron świderki z kurkami i kiełbasą z kurczaka

Składniki

  • 200 g makaronu świderki
  • 150 g kurek ((świeże lub mrożone)
  • 1 pętko kiełbasy np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczone i rozdrobnione kurki podsmażyć ok. 5 min na maśle. Potem dodać drobno pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Całość podsmażyć. Na koniec dodać soli, pieprzu i papryki do smaku. Ozdobić natką pietruszki.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?