Jesienne przepisy: Dyniowe latte
Co zrobić z dyni? Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak ostatnio rekordy popularności bije dyniowe latte. Kawa ze słodkim dodatkiem z dyni i korzennymi przyprawami, to idealny napój na jesień. Można ją przygotować na kilka sposobów, oto jak zrobić dyniowe latte.

Kawa z dyni: Składniki
Co zrobić z dyni? Możesz przygotować z niej ciasta, placki, nalewkę oraz różnorodne dania główne. Ciekawą formą jej podania, która przyjemnie zaskoczy gości i domowników, jest dyniowe latte.
Kawa z dyni bije rekordy popularności na TikToku, do wykonania jednej porcji będziesz potrzebować: 60 gramów miąższu z dyni, szklankę wody, 150 mililitrów mleka, pięć łyżek cukru, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz dwóch łyżeczek esencji waniliowej lub startą laskę tej przyprawy.
Dyniowe latte: Wykonanie
Przygotowanie dyniowego late należy rozpocząć od syropu, w tym celu:
- Umyj i pokrój dynię w kostkę.
- Wsyp kawałki warzywa na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości. W zależności od gatunku dyni może to potrwać od 20 do 40 minut. Kontroluj ten proces na bieżąco, gdy bez trudu możesz wbić widelec w warzywo, to czas, by wyjąć je z piekarnika.
- Zmiksuj dynię w malakserze lub blenderem.
- Do rondelka wlej połowę szklanki wody, wsyp cukier, przyprawy i esencję waniliową. Zagotuj.
- Do gotującego się syropu dodaj zblendowaną dynię i pozostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 - 15 minut, aż syrop zgęstnieje.
- Mleko podgrzej, a gdy jest ciepłe, dodaj syrop dyniowy i zagotuj.
Kolejny etap to przygotowanie kawy. Zrób ją w sposób, który najbardziej lubisz: w kawiarce lub ekspresie, a jeśli nie masz tych sprzętów, możesz zaparzyć zwykłą kawę i przefiltrować ją lub użyć rozpuszczalnej.
W wysokim naczyniu ubij śmietanę 30% lub 36% z czubatą łyżką cukru pudru.
Do wysokiej szklanki wlej mleko z syropem dyniowym, następnie kawę. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i posyp cynamonem, kakao lub czekoladą.
Dyniowe latte bez pieczenia

Jak zrobić dyniowe latte bez piekarnika? Jest na to sposób:
- Umyj, obierz i pokrój dynię w drobną kostkę.
- Do rondelka wlej 150 mililitrów wody, dodaj dynię, połowę łyżeczki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej i ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez siedem minut.
- Zblenduj, dodaj pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego i wymieszaj.
- Zaparz kawę w sposób, który najbardziej lubisz.
- Podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do niego dwie łyżki dyniowego syropu.
- Do wysokiej szklanki wlej mleko z dyniowym syropem i kawę. Możesz ozdobić latte bitą śmietaną, syropem klonowym i cynamonem.