Jesienne przepisy: Dyniowe latte

Co zrobić z dyni? Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak ostatnio rekordy popularności bije dyniowe latte. Kawa ze słodkim dodatkiem z dyni i korzennymi przyprawami, to idealny napój na jesień. Można ją przygotować na kilka sposobów, oto jak zrobić dyniowe latte.

Dyniowe latte - idealne na jesienne wieczory
Dyniowe latte - idealne na jesienne wieczory123RF/PICSEL

Kawa z dyni: Składniki

Co zrobić z dyni? Możesz przygotować z niej ciasta, placki, nalewkę oraz różnorodne dania główne. Ciekawą formą jej podania, która przyjemnie zaskoczy gości i domowników, jest dyniowe latte.

Kawa z dyni bije rekordy popularności na TikToku, do wykonania jednej porcji będziesz potrzebować: 60 gramów miąższu z dyni, szklankę wody, 150 mililitrów mleka, pięć łyżek cukru, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz dwóch łyżeczek esencji waniliowej lub startą laskę tej przyprawy.

Dyniowe latte: Wykonanie

Przygotowanie dyniowego late należy rozpocząć od syropu, w tym celu:

  1. Umyj i pokrój dynię w kostkę.

  • Wsyp kawałki warzywa na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości. W zależności od gatunku dyni może to potrwać od 20 do 40 minut. Kontroluj ten proces na bieżąco, gdy bez trudu możesz wbić widelec w warzywo, to czas, by wyjąć je z piekarnika.

  • Zmiksuj dynię w malakserze lub blenderem.

  • Do rondelka wlej połowę szklanki wody, wsyp cukier, przyprawy i esencję waniliową. Zagotuj.

  • Do gotującego się syropu dodaj zblendowaną dynię i pozostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 - 15 minut, aż syrop zgęstnieje.

  • Mleko podgrzej, a gdy jest ciepłe, dodaj syrop dyniowy i zagotuj. 
  • Kolejny etap to przygotowanie kawy. Zrób ją w sposób, który najbardziej lubisz: w kawiarce lub ekspresie, a jeśli nie masz tych sprzętów, możesz zaparzyć zwykłą kawę i przefiltrować ją lub użyć rozpuszczalnej.

    W wysokim naczyniu ubij śmietanę 30% lub 36% z czubatą łyżką cukru pudru.

    Do wysokiej szklanki wlej mleko z syropem dyniowym, następnie kawę. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i posyp cynamonem, kakao lub czekoladą.

    Dyniowe latte bez pieczenia

    Kawa z dyni bez piekarnika
    Kawa z dyni bez piekarnika

    Jak zrobić dyniowe latte bez piekarnika? Jest na to sposób:

    1. Umyj, obierz i pokrój dynię w drobną kostkę.

  • Do rondelka wlej 150 mililitrów wody, dodaj dynię, połowę łyżeczki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej i ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez siedem minut.

  • Zblenduj, dodaj pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego i wymieszaj.

  • Zaparz kawę w sposób, który najbardziej lubisz.

  • Podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do niego dwie łyżki dyniowego syropu.

  • Do wysokiej szklanki wlej mleko z dyniowym syropem i kawę. Możesz ozdobić latte bitą śmietaną, syropem klonowym i cynamonem.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas