Jesienne przepisy: Dyniowe latte

Dyniowe latte - idealne na jesienne wieczory
Dyniowe latte - idealne na jesienne wieczory123RF/PICSEL

Kawa z dyni: Składniki

Nietypowe przyprawy do herbaty. Ciekawy smak i zaskakujące działanieInteria.tv

Dyniowe latte: Wykonanie

  1. Umyj i pokrój dynię w kostkę. 
  2. Wsyp kawałki warzywa na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości. W zależności od gatunku dyni może to potrwać od 20 do 40 minut. Kontroluj ten proces na bieżąco, gdy bez trudu możesz wbić widelec w warzywo, to czas, by wyjąć je z piekarnika. 
  3. Zmiksuj dynię w malakserze lub blenderem.
  4. Do rondelka wlej połowę szklanki wody, wsyp cukier, przyprawy i esencję waniliową. Zagotuj.
  5. Do gotującego się syropu dodaj zblendowaną dynię i pozostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 - 15 minut, aż syrop zgęstnieje.
  6. Mleko podgrzej, a gdy jest ciepłe, dodaj syrop dyniowy i zagotuj. 

Dyniowe latte bez pieczenia

Kawa z dyni bez piekarnika
Kawa z dyni bez piekarnika123RF/PICSEL
  1. Umyj, obierz i pokrój dynię w drobną kostkę. 
  2. Do rondelka wlej 150 mililitrów wody, dodaj dynię, połowę łyżeczki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej i ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez siedem minut. 
  3. Zblenduj, dodaj pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego i wymieszaj. 
  4. Zaparz kawę w sposób, który najbardziej lubisz. 
  5. Podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do niego dwie łyżki dyniowego syropu.
  6. Do wysokiej szklanki wlej mleko z dyniowym syropem i kawę. Możesz ozdobić latte bitą śmietaną, syropem klonowym i cynamonem. 

Smacznego!