Jesienne przepisy: Dyniowe latte

Co zrobić z dyni? Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak ostatnio rekordy popularności bije dyniowe latte. Kawa ze słodkim dodatkiem z dyni i korzennymi przyprawami, to idealny napój na jesień. Można ją przygotować na kilka sposobów, oto jak zrobić dyniowe latte.

Dyniowe latte - idealne na jesienne wieczory
Dyniowe latte - idealne na jesienne wieczory123RF/PICSEL

Kawa z dyni: Składniki

Co zrobić z dyni? Możesz przygotować z niej ciasta, placki, nalewkę oraz różnorodne dania główne. Ciekawą formą jej podania, która przyjemnie zaskoczy gości i domowników, jest dyniowe latte.

Kawa z dyni bije rekordy popularności na TikToku, do wykonania jednej porcji będziesz potrzebować: 60 gramów miąższu z dyni, szklankę wody, 150 mililitrów mleka, pięć łyżek cukru, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz dwóch łyżeczek esencji waniliowej lub startą laskę tej przyprawy.

Nietypowe przyprawy do herbaty. Ciekawy smak i zaskakujące działanieInteria.tv

Dyniowe latte: Wykonanie

Przygotowanie dyniowego late należy rozpocząć od syropu, w tym celu:

  1. Umyj i pokrój dynię w kostkę.

  • Wsyp kawałki warzywa na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości. W zależności od gatunku dyni może to potrwać od 20 do 40 minut. Kontroluj ten proces na bieżąco, gdy bez trudu możesz wbić widelec w warzywo, to czas, by wyjąć je z piekarnika.

  • Zmiksuj dynię w malakserze lub blenderem.

  • Do rondelka wlej połowę szklanki wody, wsyp cukier, przyprawy i esencję waniliową. Zagotuj.

  • Do gotującego się syropu dodaj zblendowaną dynię i pozostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 - 15 minut, aż syrop zgęstnieje.

  • Mleko podgrzej, a gdy jest ciepłe, dodaj syrop dyniowy i zagotuj. 
  • Kolejny etap to przygotowanie kawy. Zrób ją w sposób, który najbardziej lubisz: w kawiarce lub ekspresie, a jeśli nie masz tych sprzętów, możesz zaparzyć zwykłą kawę i przefiltrować ją lub użyć rozpuszczalnej.

    W wysokim naczyniu ubij śmietanę 30% lub 36% z czubatą łyżką cukru pudru.

    Do wysokiej szklanki wlej mleko z syropem dyniowym, następnie kawę. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i posyp cynamonem, kakao lub czekoladą.

    Dyniowe latte bez pieczenia

    Kawa z dyni bez piekarnika
    Kawa z dyni bez piekarnika123RF/PICSEL

    Jak zrobić dyniowe latte bez piekarnika? Jest na to sposób:

    1. Umyj, obierz i pokrój dynię w drobną kostkę.

  • Do rondelka wlej 150 mililitrów wody, dodaj dynię, połowę łyżeczki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej i ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez siedem minut.

  • Zblenduj, dodaj pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego i wymieszaj.

  • Zaparz kawę w sposób, który najbardziej lubisz.

  • Podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do niego dwie łyżki dyniowego syropu.

  • Do wysokiej szklanki wlej mleko z dyniowym syropem i kawę. Możesz ozdobić latte bitą śmietaną, syropem klonowym i cynamonem.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas